Pušten u rad revitalizovani agregat na „Đerdapu 1“

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić pustio je u rad revitalizovani hidroagregat A1 u Hidroelektrani “Đerdap 1”, koji će sada, uz 10 odsto veću snagu, narednih 30 godina raditi u punom kapacitetu.

Antić je tom prilikom istakao da je država u obavezi da revitalizuje sve agregate, tako da su do sada obnovljeni A1, A4, A5 i A6, zahvaljujući čemu smo dobili približno 60 MW nove snage.

Prema njegovim rečima, kroz revitalizaciju “Đerdapa 1” dobila se jedna nova hidroelektrana, što je od kapitalnog značaja za našu elektroprivredu.

Međutim, kako je rekao, zbog teškog perioda loše hidrologije u ovoj godini proizvodnja u hidrosektoru je 20 odsto manja u odnosu na 2016, ali je zato od početka godine proizvedeno više od 700.000 tona uglja više u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom.

Ministar je naglasio da će se u narednim mesecima nastaviti sa maksimalno angažovanim radom i pred nama je sigurna zima u kojoj će se obezbediti puno snabdevanje svim energentima, jer postoji puna koordinacija rada svih energetskih kompanija u Srbiji.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić precizirao je da je u projekat revitalizacije, koji je započeo pre više od dve godine, uloženo 32 miliona evra.

Hidroelektrana “Đerdap 1”, koja je sa radom počela 1970. godine, ima šest hidroagregata, od kojih su do sada revitalizovana četiri.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti