Prvi turski solarni autobus u Istanbulu

İETT, tavanındaki güneş panelleriyle ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayan ilk otobüsünü tanıttı. (Ahmet Bolat - Anadolu Ajansı)
İETT, tavanındaki güneş panelleriyle ihtiyaç duyduğu elektriği karşılayan ilk otobüsünü tanıttı. (Ahmet Bolat – Anadolu Ajansı)

Turski javni prevoznik (IETT) predstavio je prvi turski solarni autobus na konferenciji za novinare, koja je održana 19. avgusta.

Kompanija je svečano prezentovala pilot vozilo i predstavila nove planove za puštanje u upotrebu još nekoliko solarnih autobusa. Krov autobusa je opremljen sa 15 solarnih panela, koji proizvode energiju potrebnu za informativne panele, punjače za mobilne telefone, Wi-Fi konekciju, zvučnike, kamere i elektronske čitače karata. Iako će se proizvedena energija koristiti i za napajanje baterija, solarni autobusi će i dalje koristiti benzin kao osnovni pokretač, kako je navela predstavnica IETT-a gospođa Yilmaz. Takođe je izjavila da projekat ima za cilj smanjenje ugljen-dioksida, kao i potrošnju goriva.

Oktobra 2014. IETT predstavio je još jedno ekološko vozilo javnog prevoza Botobus, autobus sa zelenim krovom koji za cilj ima smanjenje emisije ugljenika.

N.Đ.

foto:dailysabah

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti