PRVI ROBOT MAESTRO: ABB-ov YuMi debitovao kao dirigent slavnom Andrei Bočeliju i orkestru Filharmonije “Lucca” (FOTO) (VIDEO)

Foto: ABB

YuMi, pravi kolaborativni robot s dve ruke, prvi takav na svetu, u utorak 12. septembra debitovao je u operi dirigujući slavnom italijanskom tenoru Andrei Bočeliju i Filharmoniji “Lucca”, na dobrotvornom koncertu Prvog međunarodnog festivala robotike, u teatru Verdi u Pizi.

Preko 800 gostiju iz celog sveta uživalo je u programu nazvanom “Dah nade: od Stradivarijusa do robota”. Među počasnim zvanicama bio je i izvršni direktor ABB-a Ulrih Špishofer, pod čijim vođstvom je razvijen YuMi.

YuMi-a, koga je proizveo švajcarski tehnološki pionir ABB, na pozornicu je pozvao Andreu Bočelija, koji je izveo poznatu ariju “Žena je varljiva” (La Donna è Mobile) iz Verdijeve opere “Rigoleto” (Rigoletto). Tokom svog prvog večernjeg nastupa YuMi je u operi dirigovao i delima Pučinija i Maskanjija.

– Bilo je tako zabavno nastupati sa YuMi-om. Pokazalo se da robot zaista može perfektno da diriguje orkestrom i to zahvaljujući sjajnoj saradnji vrlo talentovanih inženjera i jednog pravog maestra – izjavio je Bočeli nakon gala koncerta.

Robota je uvežbao italijanski dirigent Andrea Kolombini, direktor Filharmonije “Lucca”. YuMi-jev nastup razvijao se u dva koraka.

Na probama, Kolombinijev pokret je bio uhvaćen u procesu koji se zove „lead-through programming“, gde se dve robotske ruke vode prema pokretima s velikom pažnjom usmerenom na detalje.

Foto: ABB

Drugi korak je uključivao fino ugađanje kretanju u ABB-ovom programu RobotStudio kako bi se pokreti robota uskladili s muzikom.

– Nijanse pokreta dirigenta u potpunosti su reprodukovane na nivo koji mi je pre bio nezamisliv. To je neverovatan korak napred, s obzirom na krutost pokreta prethodnih robota – napisao je Kolombini na svom blogu.

Foto: ABB

YuMi predstavlja jedan od najviših dometa  robotske tehnologije, i njegov zadatak je da promeni dosadašnju, uvreženu i pogrešnu, predstavu i saradnji  čoveka i robota. Opisan kao kooperativni, kolaborativni robot, osmišljen je za zajednički rad s ljudima i kao dopuna radne snage. Svoju sposobnost je već ranije dokazao uspešno rešavajući Rubikovu kocku.

Dirigovanje kao jedna od najviših formi umetnosti i YuMi svedoče o prirodnom razvoju čoveka i mašine koji mogu raditi zajedno i to na potpuno nove načine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti