Prvi festival spotova o prirodi „Green movie” na festivalu Nišville 2017

Foto: zzps.rs

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Nišvil pokreću novu festivalsku celinu – Festival spotova o prirodi „Green movie”, koji će biti održan tokom trajanja festivala od 10. do 13. avgusta 2017. godine na Movie stage 77 u Niškoj tvrđavi.

Svakog festivalskog dana biće emitovani spotovi o prirodi, u periodu od 21 do 22 časa na Movie stage 77. Spotovi traju do pet minuta i prikazuju zaštićeno područje, akciju ili kampanju za unapređenje prirode, akciju zaštite divljih biljnih i životinjskih vrsta.

Svakog dana publika (posetioci Nišvila) glasaće za spot koji im se najviše svideo, dok će ukupni pobednički spot odabrati stručni žiri. Za posetioce Nišvila koji budu glasali za najbolji spot prirode dana obezbeđene su prigodne nagrade na temu prirode Srbije.

Cilj organizacije Festivala spotova o prirodi u okviru Nišvila jeste širenje svesti, kako domaće tako i svetske javnosti o lepotama i značaju prirode Srbije kako bi se odlučili za posetu i obilazak naših prirodnih dobara. Takođe, i da se motivišu svi akteri u zaštiti i promociji prirode da jedinstvenost određenog područja prikažu javnosti kroz formu spota koji pruža informativnost kroz umetničku kreativnost autora.

Zavod za zaštitu prirode Srbije tokom Nišvila organizovaće još dve programske celine – „Green zone“ (u gornjem delu tvrđave uz „Pašin konak“ – u blizini „gradske bašte“), gde će se odvijati izložbene postavke, demonstracije akcija i biti predstavljeni i postavljeni različiti 3D materijali, a kojima se predstavlja priroda Srbije i akcije zaštite priode; kao i „Info pult za prirodu“, već ustanovljen i prepoznatljiv festivalski prostor na kojem se mogu dobiti informacije o zaštiti prirode i zaštićenim područjima.

Prostor „Info pulta za prirodu“ biće u blizini ulazne kapije Tvrđave, na samom početku festivalske zone. Pored informacija o prirodi Srbije, posetioci će u okviru ovog pulta moći da dobiju informacije o svim akcijama koje se dešavaju na prostoru „Green zone“ i program projekcija Festivala „Green movie“.

Pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, o značaju, lepotama i kako posetiti zaštićena područja sa posetiocima Nišvila, razgovaraće i upravljači specijalnih rezervata prirode Uvac, Jerma i Suva planina, spomenika prirode Resavska pećina, Risovača, Prebreza i Cerjanska pećina, parkova prirode Stara planina, Sićevačka klisura, predela izuzetnih odlika Vlasina i mnogih drugih.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti