Prvi električni parking za bicikle i trotinete u Srbiji

Foto: ePark 011

Korisnici električnih trotineta i bicikala mogu da se rasterete brige o parkiranju i punjenju svojih vozila „na struju“, jer je Beograd dobio svoj parking i mesto za punjenje električnih trotineta i bicikala koji će biti besplatan za sve građane i posetioce Beograda. Beograd je sada među još uvek malobrojnim svetskim metropolama koje su omogućile građanima pogodnosti parkiranja ove vrste ekoloških vozila.

Ova inicijativa nastala je u okviru projekta “Točkologija” gde je prepoznato da sve više građana prihvata alternativne načine transporta usled pandemije, ali i da je u porastu broj inicijativa za smanjenje emisije štetnih gasova vozila u saobraćaju.

Smart city“ tip stanica koji kombinuje siguran parking i punjenje električnih „točkova“ je dostupna u delu parka mali Kalemegdan na lokaciji između stepeništa i Carigradskog druma potpuno besplatno za sve građane.

Samo mesto na stanici se otključava preko Bikeep aplikacije na mobilnom telefonu ili preko beskontaktne kartice i ima četiri nivoa bezbednosti (čeličnu konstrukciju, video nadzor, sirenu i prosleđivanje signala u slučaju pokušaja krađe).

„Na ovaj način, želimo da omogućimo slobodno kretanje korisnika od kuće do posla, i nazad, a da budu sigurni da je njihovo vozilo bezbedno čuvano i napunjeno u svakom trenutku.“, tvrdi Marko Arambašić, inicijator projekta.

Inače, mladi eko-startap “ePark 011” na čelu sa Markom Arambašićem koji je osnovan za vreme COVID pandemije kada se veliki broj novoosnovanih firmi gasi, pokrenuo je inicijativu za zelenu stanicu iz sopstvenih sredstava uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i kulture i JP Kalemegdan.

„Ovaj projekat je za mene lično od izuzetne važnosti, ne samo kao investitora već građanina Beograda u kojem i moja porodica raste, diše i razvija se. Prvom u nizu stanica demonstrirali smo da je kroz zajednički rad javnog i privatnog sektora ovako nešto izvodljivo, ali glavni izazov tek predstoji – da zelene stanice zažive!“, istakao je Arambašić.

On je ovom prilikom pozvao druge preduzetnike, oglašivače i kompanije da se priključe zelenoj inicijativi i omoguće da stanice postanu svima dostupne širom grada, kako bismo svi zajedno kreirali pozitivnu promenu i poboljšali kvalitet života u našem gradu.

Kako da koristite pametnu stanicu pogledajte OVDE.

Izvor: ePark 011

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti