Prve građevine u Srbiji sa energetskim pasošem

ee zgrade

Prva zgrada u Srbiji koja je dobila energetski pasoš u aprilu prošle godine nalazi se u beogradskom naselju „Stepa Stepanović“ i svrstava se u energetski razred „C“ sa godišnjom potrošnjom od 56 kWh po m2.
Ova zgrada ima odličnu termičku izolaciju i stolariju koja štedi energiju, i postavljen sistem grejanja koji omogućava svakodnevno očitavanje potrošnje i regulisanje temperature u prostorijama.

Prvi hotel u Srbiji koji je dobio energetski pasoš u novembru 2013. godine je hotel „Olimp“ na Zlatiboru, a ovome su prethodili projekti iz oblasti obnovljivih izvora energije sa čijom realizacijom je započeto još 2001. godine. Hotel je 2001. godine ugradio solarne kolektore kojima se zagreva sanitarna voda, što je tada bio jedan od najvećih solarnih sistema u zemlji. Termalna voda temperature 10ºC pronađena je blizu hotela „Olimp“ 2009. godine, a od 2012. godine je u funkciji sistem grejanja i hlađenja ovom termalnom vodom. U izgradnju ovog sistema uloženo je oko 160 hiljada evra, a period povraćaja uloženih sredstava je od 3 do 4 godine. Ovaj hotel je pre ugrađivanja toplotnih pumpi za grejanje koristio lož ulje. Novim sistemom grejanja i hlađenja ostvarena je mesečna ušteda od preko 5 hiljada evra. Hotel „Olimp“ je energetski pasoš dobio zbog toga što je prelaskom na sistem grejanja toplotnim pumpama smanjio emisiju štednih gasova.

Inače, u Republici Srbiji energetski pasoš je obavezan od 30. septembra 2012. godine za sve objekte koji se grade, ali i za one veće od 50 m2 na kojima se vrši više od 25% rekonstrukcije.

Energetski pasoš ili pasoš energetske efikasnosti sadrži opšte podatke o zgradi, klimatske i termotehničke podatke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. Prema pravilniku, postoji 8 kategorija energetskih razreda u energetskom pasošu, od najveće energetske efikasnosti „A plus“ do najmanje „G“. Novoizgrađene zgrade moraju imati najmanje „C“ kategoriju, odnosno da potrošnja za te objekte ne bude veća od 65 kWh po m2 godišnje što je na nivou evropskog proseka. Takođe, bez energetskog pasoša novoizgrađena zgrada neće dobiti ni upotrebnu dozvolu.

Pasoš energetske efikasnosti obavezan je i prilikom prometa, odnosno izdavanja nekretnina.
Podsetimo samo šta se ove godine  dogodilo u Hrvatskoj u sektoru prometa energetski neefikasnih nekretnina.

Energetski Portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti