Prva zelena zgrada u Srbiji sa BREEAM sertifikatom – dobar primer EKO gradnje, EE, OIE i sistema upravljanja otpadom

breamPrva zelena zgrada u Srbiji „Blu Centar” (Blue Center) koja je dobila BREEAM sertifikat za najviše standarde energetske efikasnosti i minimalan negativan uticaj na okolinu otvorena je u Beogradu, u martu ove godine. Direktor grčke kompanije „Blu Haus Kepital” (Blue House Capital) u Srbiji, gospodin Stefan Lojović, inače i investitor ovog projekta, izjavio je da dobijanje svetski priznatog BREEAM sertifikata svrstava ovu zgradu u 3% objekata u Evropi koji ga poseduju.

Materijali za izolaciju objekta su ekološki, primenjen je sistem kontrolisanog upravljanja otpadom i otpadnim vodama, korišćeni su obnovljivi izvori energije, a svetlo i ventilacija su urađeni po svetskim ekološkim standardima.

Minimalan negativan uticaj na životnu sredinu postignut je sistemom energetske efikasnosti, što doprinosi i smanjenju troškova održavanja.

Ambasador Grčke u Srbiji, gospodin Dimostenis Stoidis, na otvaranju zgrade „Blu Centar” izjavio je da je zadovoljan postojanjem ovakve zgrade u Beogradu, koja pored svog modernog izgleda ima i ekološke performanse.

Iz firme „Blu Haus Kepital” istakli su da žele da ulažu u slične projekte u Srbije i pohvalili su saradnju sa građevinskom kompanijom „Energoprojekt” koja je bila izvođač radova.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) predstavlja protokol koji je moguće primeniti na bilo koji objekat u svetu, a kojim se određuju standardi za najbolju praksu i merilo koje je korišćeno da bi se opisale ekološke, energetske i održive performanse neke građevine.

Vlasnik ovog sertifikata (BREEAM Outstanding) je britanski centar za edukaciju i istraživanje iz oblasti zelene gradnje (SusCon).

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti