Prozvodnja biogasa na prečistaču otpadnih voda u Vrbasu

Foto: RTV

U gradnju prečistača otpadnih voda u Vrbasu Evropska unija uložila je do sada više od 20 miliona evra. Prečistač u smanjenom kapacitetu već radi, ali koristi energiju iz javne elektro i gasne mreže. Trenutno se vrše testiranja proizvodnje toplotne i električne energije od biogasa koji se izdvaja iz otpadnog mulja, što će rad postrojenja učiniti efikasnijim i jeftinijim.

Ovih dana po prvi put je počela proizvodnja biogasa na prečistaču otpadnih voda u Vrbasu. Proizvodi se u 3 miliona evra vrednom digestoru za preradu mulja, a sa sadržajem od visokih 65 odsto metana, biogas će se koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije.

“Počela je proizvodnja biogasa. Mimo onoga što se u startu očekivalo – da će biti dosta loš proizvod i u nedovoljnoj količini, došlo je do toga da ipak ima i dovoljno gasa i da nije toliko lošeg kvaliteta, odnosno da je dosta kvalitetan i da će moći da se koristi za proizvodnju toplotne energije. Po nekim mišljenjima čak bi ta proizvodnja mogla da zadovolji potrebe grejanja samog mulja i potrebe zagrevanja prostora na prečistaču” , kaže direktor prečistača Ranko Mitrović.

U digestoru se mulj iz otpadnih voda zagreva i pretvara u suvu materiju i izdvaja se biogas koji odlazi u rezervoar zapremine 900 metara kubnih.

“Punjenje tog digestora trajalo je negde oko 80 dana. Otprilike tada je nivo gasa dostigao zadovoljavajući kvalitet i onda je preusmeren na rezervoar biogasa koji se posle nekoliko dana napunio. Trenutno se sav biogas spaljuje. U narednih nekoliko dana će se izvršiti podešavanja na bojlerima tako da će se tada taj biogas koristiti prvenstveno za zagrevanje mulja, odnosno tehnološko zagrevanje, a ostatak će se koristiti da bi se zagrevale prostorije”, kaže inženjer Slobodan Gaćeša iz nadzora radova.

Proizvedeni biogas na prečistaču bi trebalo da pokriva 100 odsto potreba toplotne i do 50 odsto električne energije, što bi značajno smanjilo troškove rada postrojenja.

Izvor: RTV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti