Promovisana knjiga o finansiranju poljoprivrede i ruralnom razvoju u Srbiji

 

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode je u četvrtak 25. oktobra 2018. godine, održana promocija knjige „Finansiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji: izazovi i perspektive u kontekstu evropskih integracija“.

Knjigu su promovisali autori: Budimir Babić (Ekološko udruženje „Avalon“, Vršac) je govorio na temu uzroka krize ruralnih zajednica i putevima oporavka, Nebojša Lazarević (Centar za evropske politike, Beograd) je govorio o nastanku, istoriji i značaju Zajedničke poljoprivredne politike EU, i kakvo je trenutno stanje u procesu pregovora u poglavlju 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj) i poglavlju 12 (bezbednost hrane, veterina i fitosanitarna politika).

Treći koautor Dejan Maksimović (Ekološki centar „Stanište„, Vršac) je predstavio rezultate istraživanja kako su se u periodu 2015- 2017. godine sprovodile finansijske odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o podsticajima u poljoprivredi, na svim nivoima.

Na kraju se razvila vrlo zanimljiva diskusija o odnosu poljoprivrede i zaštite prirode, IPARD komponenti i drugim temama u vezi finansiranja poljoprivrede i EU.

Učesnici promocije su bili predstavnici nekoliko udruženja građana (NIDSBE „Josif Pančić“ Novi Sad, „Zeleni most“ Banatski Brestovac, Fondacija za razvoj domaćinstva Novi Sad, Foto- kino i video savez Vojvodine), zatim predstavnici javnih institucija (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Gradska uprava Sombor, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Skupština AP Vojvodine) i medija (Poljoprivrednik, Agro dan).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti