Promene klime mogu prouzrokovati da jug Azije do 2100. bude nenaseljiv

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici koji se bave globalnim zagrevanjem upozoravaju da bi porast temperature na jugu Azije mogao do 2100. godine da dostigne toliki nivo, da život ljudi na tom području bude gotovo nemoguć. Region Indije, Pakistana i Bangladeša bili bi jedni od najpogođenijih.

Ako se trend porasta temperatura nastavi, vrućine bi mogle da prouzrokuju veliki broj žrtava u regionu u kome trenutno živi gotovo četvrtina ljudske populacije.

– Porast temperature i vlažnosti vazduha mogli bi da dostignu nivo koji prevazilazi sposobnost organizma čoveka da preživi bez zaštite – navodi se u istraživanju Masačusetskog institutu za tehnologiju (MIT), objavljenom u časopisu Science Advance.

Danas je oko 2 odsto indijske populacije izloženo neadekvatnim životnim uslovima usled kombinacije toplote i vlage, pokazala je studija istraživača sa MIT-a.

Međutim, istraživanje pokazuje da bi se ta brojka mogla povećati do čak 70 odsto, ako se ne preduzmu veliki napori kako bi se suzbile emisije CO2 koje izazivaju spomenuti klimatski scenario.

Izvor: dw.com

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti