Projekti sa KfW bankom važni za energetsku tranziciju i sigurnost Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay (ColiN00B)

Projekti koje Srbija realizuje zajedno sa nemačkom razvojnom bankom KfW, važni su za energetsku tranziciju i veću energetsku sigurnost Srbije, rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

 ,,Već godinama radim sa nemačkom razvojnom bankom KfW i Vladom SR Nemačke na energetskim projektima, koji su ujedno i najvažniji deo saradnje Srbije sa ovom institucijom. Ukupna vrednost projekata u oblasti energetike iznosi oko 1,4 milijarde evra, od čega su blizu 400 miliona evra projekti koji su već realizovani”, rekla je Mihajlovićeva nakon sastanka sa članicom Izvršnog odbora nemačke razvojne banke KfW Kristiane Lajbah.

Potpredsednica je naglasila da su projekti koji se realizuju sa razvojnom bankom KfW važni za energetsku tranziciju, modernizaciju energetske infrastrukture, unapređenje znanja i mogućnost da proizvodimo energiju na zdraviji način i tom prilikom zahvalila se Lajbahovoj na dobroj saradnji sa KfW u  prethodnim godinama.

Dodaje da je u narednom periodu je važno da se bolje povežemo sa regionom u oblasti prenosa električne energije, gde kako kaže imamo zajedničke projekte.

,,U vreme energetske krize, zelena energetika i zelena agenda su možda jedini način da budemo energetski bezbedni i da obezbedimo energetsku stabilnost, zbog čega neumorno radimo na novim projektima’’, rekla je potpredsednica.

Kristiane Lajbah je rekla da je Ministarstvo energetike jedan od najdugoročnijih i najpouzdanijih partnera KfW banke u Srbiji i zahvalila potpredsednici Vlade i Ministarstvu na dobroj saradnji.

Lajbahova je rekla da je prvi projekat, od kako su počeli da rade sa srpskom vladom pre 22 godine, bio upravo u oblasti energetike, i dodaje da je energetski sektor veoma važan u vreme kad postoji velika zabrinutost za energetsku bezbednost, sigurnost snabdevanja i cene energije.

,,Drago nam je da možemo zajedno sa Vladom Srbije, a posebno sa Ministarstvom energetike, da radimo na ovim pitanjima, kao i na razvoju obnovljivih izvora energije koji mogu da budu pouzdan izvor energije u budućnosti. Kad uzmemo za primer samo projekte u oblasti OIE, na kojima smo radili zajedno sa Vladom Srbije, već danas oko 100.000 domaćinstava ima koristi od njih. Takođe, posebno je važna naša saradnja na projektima u vezi sa sistemima daljinskog grejanja, gde projekti doprinose kvalitetnijem grejanju 250.000 ljudi”, rekla je Lajbahova.

Ona je dodala da je uverena u nastavak dobre saradnje u budućnosti, naglasivši da se agenda na kojoj treba raditi tiče zelene ekonomije i sigurnog snabdevanja po prihvatljivim cenama.

,,To je nešto što je svima zajedničko, dok se krećemo ka ekonomiji koja je više klimatski neutralna i dekarbonizovana. Saradnja sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom je jedna od najboljih u Evropi i nadamo se nastavku te saradnje i u budućnosti”, dodala je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti