Projekte iz zaštite životne sredine finansiraće Evropska investiciona banka (EIB)

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa direktorom za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci (EIB) Mateom Rivelinijem o projektima koji se u Srbiji sprovode uz podršku te finansijske institucije.

Foto: Vlada Republike Srbije

Sagovornici su razmotrili tekuće projekte iz oblasti zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i zaštite životne sredine, koji će, kako su ocenili, umnogome doprineti poboljšanju kvaliteta života ljudi u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči o projektima poput Kliničkog centra A i Kliničkog centra B, koji podrazumevaju modernizaciju, unapređenje i proširenje, odnosno dogradnju bolnica u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevacu, kao i o podršci za opštinsku i regionalnu infrastrukturu.

Mali je istakao da je projekat modernizacije škola veoma bitan jer je jedan od prioriteta Vlade Srbije bolje i kvalitetnije obrazovanje za mlade. Osim toga, tema sastanka je bio i projekat istraživanja i razvoja u javnom sektoru.

Posebno su istaknuta i dva nova projekta koji će se realizovati uz podršku EIB-a – finansiranje izgradnje auto-puta Niš-Pločnik-Merdare, I faza (Niš-Pločnik) u iznosu od sto miliona evra, i projekat rekonstrukcije i izgradnje lokalne infrastrukture u područjima na migrantskoj ruti.

Vrednost pomenutog projekta je 40 miliona evra, a sprovodiće ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Mali i Rivelini su postigli saglasnost o redovnom održavanju sastanaka kako bi mogli da prate dinamiku sprovođenja aktuelnih projekata.

Ukupna vrednost sporazuma potpisanih i ratifikovanih sa EIB-om od 2001. godine iznosi 3,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti