Projekat „Uhvati čist talas“ na Slovenskoj plaži

 

Foto: Uhvati talas
Foto: Uhvati talas

Kroz projekat „Uhvati čist talas“ koji se sprovodi na potezu Slovenske plaže i šetališta, do 25. jula sakupljeno je više od 200 kilograma plastične ambalaže i limenki, koje će biti reciklirane.

Ambalažni otpad, prikupljan od 15. juna u 30 ugostiteljskih objekata i plaža koji su zakupci Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, odlaže se u namenske posude – posebno staklo, plastika i limenke.

Uskoro se očekuju podaci prikupljene staklene ambalaže koja je privremeno odložena u preduzeću „Komunalno“ Budva.

Projekat, koji traje do 15.septembra, pokrenula je kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora i Ekološki pokret „Ozon“, zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine, Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Opštinom Budva, preduzećem ,,Komunalno“ Budva, i Regionalnom deponijom ,,Možura“ Bar.

Nakon selektivnog razdvajanja otpada i pripreme za reciklažu, u čemu će posebnu ulogu imati preduzeće „Komunalno“ Budva, otpad će biti transportovan na Regionalnu deponiju Možura, odakle se dalje plasira na tržište sekundarnih sirovina.

Prihod ostvaren od plasiranja ambalažnog otpada na tržište biće ustupljen Regionalnoj deponiji „Možura“, kako bi se tim novcem unapredila infrastruktura za reciklažu.

Pored toga što se projektom pokazuje kako zaokruženi sistem upravljanja ambalažnim otpadom koji se generiše u ugostiteljstvu treba da funkcioniše u praksi i koliko je značajna međusektorka saradnja, najvažniji očekivani rezultat je sprečavanje stvaranja morskog otpada koji postaje sve veći problem.

Posebnu vrednost projektu daje edukativna kampanja sa fokusom na domaće i strane turiste i decu, pa su angažovani i promoteri, koji na prepoznatljivim triciklima obilaze Slovensku plažu i šetalište, animirajući posetioce da se uključe u projekat pravilnim odlaganjem ambalaže.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma apeluje na građane da ličnim primerom doprinesu očuvanju čistoće mora i plaža, podnožju planina i reka, kako bi živeli u zdravom prostoru i dočekivali goste sa pozitivnom slikom Crne Gore.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti