Projekat Titan – Apple razvija samovozeće automobile

apple_carApple je prvi put službeno priznao da razvija tehnologiju za proizvodnju samovozećih automobila.

Naime, u pismu namere Nacionalnoj agenciji za sigurnost putnog saobraćaja (NHTSA) u SAD-u IT gigant traži da se pojednostavi regulativa testiranja i razvoja takvih vozila na ulicama i zahtevaju da se uspostave standardi za deljenje podataka i privatnost korisnika u takvim vozilima.

Apple u stvari traži da kompnije koje razvijaju tehnologije za samovozeće automobile lakše sarađuju i dele podatke, posebno one iz sudara i izbegavanja sudara u poslednjem času, a onda i da novi igrači na tržištu poput njih imaju jednake uslove kao i tradicionalni proizvođači u automobilskoj industriji.

Apple je dugo čuvao od javnosti svoj projekt razvoja autonomnih automobila (Titan), čak i kad su Google i Tesla objavljivali rezultate napretka u istoj branši.

Zašto su, međutim, fokusirani upravo na problematiku deljenja podataka? Zato jer je ključno za brži razvoj ove industrije za koju neki predviđaju da će zaživeti već do 2020. Smatra se se da će se Apple umesto samom proizvodnjom automobile više fokusirati na softverski deo koji će nuditi proizvođačima vozila.

Apple od agencije takođe traži da se pozabavi još jednim velikim problemom automatiziranog saobraćaja: a to su etičke posledice algoritmičkog odlučivanja, odnosno da se istraži kako ćemo regulisati odluke koje će kompjuteri donositi umesto ljudi. Kineska konzultantska kuća KGI istovremeno je objavila izveštaj u kojem predviđa da će Apple najviše uložiti u razvoj tehnologije za ove automobile budućnosti.

Izvor: jutarnji.hr

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti