Projekat prekogranične saradnje „Alterenergy“ i u Srbiji

beocin alterenergy

Početkom avgusta ove godine u Institutu „Nikola Tesla“ u Beogradu održan je preliminarni sastanak devet opština iz Srbije (Bač, Bela Palanka, Bela Crkva, Beočin, Boljevac, Koceljeva, Sečanj, Čajetina, Čoka) koje učestvuju u projektu „Alterenergy“ (Energy sustainability for Adriatic small communities) čiji je cilj promovisanje energetske efikasnosti u opštinama koje spadaju u manje razvijene.

Ovaj projekat prekogranične saradnje osim zemalja koje izlaze na Jadransko more (Italija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Grčka, Hrvatska, Crne Gora, Slovenija) obuhvata delom i Srbiju, a realizovaće se u tri faze.

U prvoj fazi u odabranim lokalnim samoupravama će se planirati i implementirati mere koje će omogućiti uštedu energije, unapređenje energetske efikasnosti, kao i mogućnosti iskorišćenja obnovljivih izvora energije. Druga faza obuhvata energetsku procenu za izradu Održivog energetskog akcionog plana (Sustainable Energy Action Plan-SEAP), dok će u trećoj fazi nekoliko odabranih opština dobiti Integrisani održivi energetski plan.

Vrednost ovog projekta iznosi oko 12,5 miliona evra, a predstavlja prvi projekat koji je finansiran u okviru prekogranične saradnje kooperativnog programa IPA-Adriatic. Sa ovim projektom započelo se 2011. godine u septembru, a planirano je da traje do avgusta 2015. godine.

Osnovni cilj projekta „Alterenergy“ je da se u malim opštinama jadranskog regiona razvije model održivog upravljanja energetskim resursima koji uključuje državne organe, lokalne samouprave, ali i građane, a koji bi se zatim mogao primeniti na sve lokalne samouprave.

Sandra Jovićević
fotografija: opstina beocin

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti