Projekat „Posmatranje medveda“ u Nacionalnom parku Tara

 

Foto: Nacionalni park Tara
Foto: Nacionalni park Tara

Svetska organizacija za prirodu – WWF u Nacionalnom parku Tara sprovodi projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, u okviru kojeg želi posetiocima da pruži jedinstveno turističko iskustvo koje podrazumeva interpetaciju jedinstvene prirode Tare.

Početkom maja 2017. godine u Nacionalnom parku Tara zajedno sa Parkovima Dinarida – mrežom zaštićenih područja Dinarida i u saradnji sa upravljačima nacionalnih parkova Tara i Biogradska gora u Crnoj Gori, WWF je organizovao obuku za interpretaciju živog sveta, sa posebnim naglaskom na interpretaciju mrkog medveda.

Interpretacija prirode, kao način komunikacije, posetiocima otkriva mnoga značenja prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja.

U interpretacijskom dijalogu, umesto samo informacija, posetioci dobijaju nova znanja, iskustva, povezuju se sa prirodom i žele da je štite.

Ovaj vid predstavljanja prirodnih i kulturnih bogatstava ne podrazumeva samo šetnju ili razgovor, već i mnogo drugih delatnosti sa zajedničkim ciljevima, između ostalih i postizanje boljeg odnosa posetilaca sa prirodom.

Priručnik su razvili konsultanti iz Slovenije sa dugogodišnjim iskustvom u interpretaciji prirode. Priručnik se može koristiti i u drugim zaštićenim područjima radi dopunjavanja turističkih ponuda

Projekat „Posmatranje medveda“ koji WWF Adria sprovodi u Nacionalnom parku Tara deo je šire inicijative praćenja populacije mrkog medveda i uspostavljanja ekoloških koridora u regionu, ali i odlična mogućnost za interpretaciju mrkog medveda u zaštiti prirode u nacionalnim parkovima.

Projektom se promoviše suživot ljudi sa medvedom kao preduslov zaštite prirode, ali i kreiranje potencijala za sve zainteresovane koji uključivanjem u turističku ponudu žele da na odgovoran način promovišu mrkog medveda u lokalnoj zajednici.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti