Projekat O-dva-ja-mo u kome učestvuje 17 gradova i opština predstavljen u Šidu

Foto-ilustracija: Pixabay (95C)

Promocija projekta „Primarna separacija otpada u četiri regiona – IPA 2017“, koji se u 17 gradova i opština širom Srbije sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, uz pomoć Evropske unije i Švedske, održana je u Šidu.

Cilj projekta O-DVA-JA-MO jeste recikliranje dela otpada koji se stvara u domaćinstvima, njegova separacija na samom mestu nastanka, kao i poboljšanje uslova upravljanja komunalnim otpadom u skladu sa standardima EU i srpskog zakonodavstva razvojem i uvođenjem infrastrukture za primarnu separaciju otpada, navedeno je na opštinskom sajtu.

Opština Šid je kroz projekat O-DVA-JA-MO dobila 3601 plavu kantu u kojoj će domaćinstva odvajati papir, karton, plastiku i metal, 42 plava kontejnera za istu namenu, 52 kontejnera žute boje za staklo, kao i kamion za odvoženje separiranog otpada.

Promociji su prisustvovali predsednik Opštine Šid, Zoran Semenović, direktor JKP Standard Šid, Milenka Subić, pomoćnik ministra zaštite životne sredine, Dušan Čarkić i prvi sekretar Ambasade Švedske, Ida Rojtersvard.

Svi prisutni složili su se da otpad koji pravilno separiramo postaje novi resurs koji lako može naći svoju novu primenu, te da samo zajedničkim snagama možemo doprineti očuvanju sredine u kojoj živimo i koju ostavljamo budućim naraštajima, dodaje se.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti