Projekat energetske efikasnosti za javne ustanove u Paraćinu

 

Foto: Milisav Pajević
Foto: Milisav Pajević

Projekat energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji (PEEUEO) za javne ustanove realizovaće se u Opštini Paraćin zahvaljujući bespovratnim sredstvima Vlade Švajcarske u četiri seoske osnovne škole, u Sikirici, Popovcu, Stubici i Buljanu.

Projekat je trenutno u fazi izrade projektnog zadatka i raspisivanja javne nabavke za izradu projektne dokumentacije.

Očekuje se da će izrada zadatka trajati do kraja godine, dok će se u sledećoj raspisati javna nabavka.

Radovi bi trebalo da krenu narednog leta, jer su obimni i ne mogu da se izvode dok traje nastava. Radiće se termoizolacija zidova i tavanica, negde i poda, zatim zamena stolarije aluminijumskom, sa niskoemisionim staklom i zamena sistema grejanja, odnosno prelaz na gas.

Paraćin je jedna od četiri opštine koja je u sklopu projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji dobila bespovratna sredstva Vlade Švajcarske konfederacije.

Potpisan je ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije  i ugovor sa Opštinom Paraćin za realizaciju projekta u četiri javna objekta na teritoriji Paraćina: u Osnovnoj školi „Branko Krsmanović” u Sikirici, matičnoj školi “Branko Radičević” u Popovcu i dve područne škole, u Stubici i Buljanu.

Rok za realizaciju projekta je 42 meseca, a izvodi se u nekoliko faza. Jedna od faza podrazumeva podizanje opšteg kapaciteta lokalne samouprave u oblasti energetske efikasnosti, podizanja sistema energetskog menadžmenta na viši nivo kroz seminare i ostale vidove edukacije za radnike opštinske uprave i javnih ustanova.

Treća komponenta projekta je dodela evropske nagrade za energetsku efikasnost, koja će uslediti na kraju svih faza, na osnovu toga koliko je koja opština uspela da podigne energetski nivo kad je u pitanju svest o značaju te oblasti i povećanje institucionalnih i stručnih kapaciteta.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti