Projekat energetske efikasnosti škotskog ostrva Eigg

ostrvo EiggŠkotsko ostrvo Eigg može uskoro postati prvo ostrvo na svetu koje se u potpunosti napaja električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Stanovnici ovog ostrva odlučili su da smanje korišćenje fosilnih goriva, što je 2008. godine rezultiralo postavljanjem energetske mreže koja se napaja energijom koja je proizvedena iz obnovljivih izvora. Vrednost ove mreže je 2,64 miliona evra, a kako bi ovaj sistem bio uspešan svi stanovnici ostrva moraju da se pridržavaju ograničenja potrošnje električne energije do 5kWh istovremeno, dok je za firme ovo ograničenje 10kWh.

Ostrvo je na dobrom položaju, tako da može maksimalno da iskoristi obilje vetra i solarne energije. Solarni paneli, vetrogeneratori i hidroelektrane nalaze se na svakom koraku, a čak je postavljeno i besplatno grejanje u javnim prostorima kao što su crkve i društveni centri.

Inače, stanovnici ovog ostrva (koji su i njegovi vlasnici) u januaru 2010. godine osvojili su prvo mesto i 300 hiljada funti u konkurenciji pronalaska novih i efikasnijih načina za borbu protiv klimatskih promena koje dodeljuje Nacionalna zadužbina za nauku, tehnologiju i umetnost (NESTA).

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti