Proizvodnja žitarica i traktora u fokusu saradnje Srbije i Gvineje Bisao

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa parlamentarnom delegacijom Gvineje Bisao i još jednom izrazio zahvalnost toj zemlji na podršci suverenititu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije, posebno u pogledu stava po pitanju Kosova.

Kada je reč o poljoprivrednoj saradnji, proizvodnja žitarica i tehnologija proizvodnje kojom raspolaže Srbija su od izuzetnog značaja za Gvineju Bisao, kao i proizvodnja traktora. Na sastanku je tim povodom dogovoreno da se uz učešće naših instituta u najvećoj mogućoj meri prenese tehnologija kojom raspolažemo u pogledu proizvodnje žitarica, kako bi se u toj zemlji smanjila zavisnost od uvoza istih. Ministar Nedimović je tokom razgovora posebno naglasio da je Srbija u tom smislu spremna da ponovo izvrši veliki prodor na tržište Severne i Zapadne Afrike, jer je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku konkurentnija po ceni i kvalitetu u odnosu na druge evropske zemlje.

Delegacija Gvineje Bisao posebno je izrazila zainteresovanost i za nabavku naših traktora i mehanizacije. Time je još jednom potvrđeno da će pokretanje proizvodnje u IMT-u od strane kompanije TAFE već sada opravdati očekivanja i ponovo učiniti dostupnim značajan broj stranih tržišta .

Srpska strana je na kraju izrazila spremnost i da se realizuje predlog Gvineje Bisao o edukaciji studenata i agronoma iz te afričke zemlje na našim univerzitetima.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti