Proizvodnja čiste energije i digitalizacija ključne u energetskoj oblasti

 

Foto: dept.uns.ac.rs

Drugi dan 12. Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama „Čista energija za pametnu budućnost“ održan je u Privrednoj komori Vojvodine.

– Oslonac jednih na druge i sinergija dugoročnih zajedničkih interesa u postizanju energetske bezbednosti osnova su održivog razvoja i  postizanja cilja obezbeđenja energija za sve, istakao je dr Tihomir Simić, predsedavajući Foruma uz napomenu da su proizvodnja čiste energije i digitalizacija  ključne za bolju i pametnu budućnost u  energetskoj oblasti.

Pozdravljajući učesnike Foruma predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  istakao je da projekti vezani za energiju  budućnosti imaju ne samo nacionalni već i globalni značaj.

–  To privredne subjekte, kako u Srbiji tako i regionu, upućuje na međusobnu tesnu saradnju i podsticanje novih  održivih projekata, pogotovo u proizvodnji biomase, odnosno korišćenja svih raspoloživih potencijala obnovljivih izvora energije, rekao je Vučurević.

U okviru treće radne sesije foruma izloženi su naučno-stručni radovi o obnovljivim izvorima energije, ubrzanom razvoju tržišta biomase, energetskim resursima i kvalitetu života građana u stambenim objektima.

Istaknuta su i pozitivna iskustva pojedinih lokalnih samouprava koje, suočene sa rastućim troškovima energenata i emisije štetnih gasova, prelaze na nova energetska postrojenja i ekološka goriva.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti