Proizvodi za ličnu negu doprinose zagađenju vazduha koliko i automobili

Foto: pixabay

Hemikalije u proizvodima koje koristimo svakodnevno, kao što su sapuni i farbe, doprinose velikom procentu zagađenja vazduha.

Novo istraživanje je pokazalo da proizvodi kao što su sapuni i farbe ispuštaju velike količine hemikalija baziranih na nafti i time se plasiraju kao drugi najveći zagađivač vazduha odmah posle sredstava za transport.
Zagađenje vazduha je rangirano kao peti najveći faktor rizika u svetu a procenjuje se da svake godine ubije oko 40 000 ljudi samo u Velikoj Britaniji.
Vlade širom sveta su pod rastućim pritiskom da regulišu zagađenje vazduha a u Velikoj Britaniji taj pritisak dolazi i unutar zemlje i od strane EU.

Ova studija publikovana je nakon što je Ministarstvo za zaštitu životne sredine, hranu i ruralne poslove Velike Britanije objavilo merenja kvaliteta vazduha. Ti podaci pokazali su smanjenje zagađenja što se dovodi u vezu sa oštrijim zakonima koji regulišu transport.

Doduše, studija pokazuje potrebu za raznovrsnijim regulativama kako bi se smanjila količina toksičnih hemikalija u urbanim okruženjima.
“Kako saobraćaj postaje čistiji, drugi izvori zagađenja postaju jasniji”, rekao je Dr Brajan Mekdonalnd iz Administracije za okean i atmosferu.

Studija koja je objavljena u častopisu Sajens fokusirala se na doprinose zagađenju vazduha od strane proizvoda koji sadrže ispariva organska jedinjenja. To su hemikalije koje u kontaktu sa vazduhom proizvode fine štetne čestice i ozon koji imaju štetne posledice po zdravlje ljudi. Ove hemikalije nalaze se u raznoraznim proizvodima kao što su pesticidi, industrijske i kućne hemikalije, mastila za štampače i proizvodi za ličnu negu.

Dr Mekdonald i njegove kolege otkrili su da su ovi proizvodi odgovorni za oko polovinu emisija štetnih gasova u industrijalizovanim gradovima. Ovo otkriće je naročito iznenađujuće uzimajući u obzir da se samo 5 % sirove nafte refiniše u hemikalije za ovaj tip proizvoda dok se 95% koristi za proizvodnju goriva.
Takođe, otkriveno je da u Americi ove supstance čine tri puta više faktora zahađenja nego što se to ranije mislilo.
Naučnici ovo objašnjavaju različitim namenama proizvoda. Goriva su namenjena da budu skladištena u zatvorenim kontejnerima i dospevaju u atmosferu samo prlikom sagorevanja dok su proizvodi za ličnu negu poput parfema, namenjeni da isparavaju.

Do sada je krivicu za zagađenje vazduha prihvatala industrija automobila koja je uvela vrlo efektne regulacije i doprinela smanjenju zagađenja u poslednjih nekoliko godina. Rezultati ove studije dobar su pokazatelj toga da bi trebalo da se preduzmu dodatne mere i da bi rešenja trebalo tražiti i na manje očiglednim mestima.

Milan Zlatanović

Izvor: independent

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti