Proglašeni najbolji spotovi na Prvom festivalu spotova o prirodi „Green movie“ – Nišvil 2017

Foto: zzps.rs

Zavod za zaštitu prirode Srbije i Nišville, realizovali su novu festivalsku celinu – Festival spotova o prirodi „Green movie”, koji je održan tokom trajanja festivala od 10. do 13. avgusta 2017. godine na Nišville Movie (Street) Stage 77 u Niškoj tvrđavi.

Za takmičarsku kategoriju spotove su poslali upravljači zaštićenih područja, Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN), turističke organizacije i samostalni autori snimatelji prirode.

Spot Turističke organizacije Srbije – „Dunav, 588 utisaka“ u trajanju od 5 minuta, po oceni žirija u sastavu Mihajlo Zdravković, gradski većnik Niša za životnu sredinu, Predrag Ćirić – Ćira, predstavnik Nišville-a i Dragan Žika Stojanović, novinar i urednik TV Zona, proglašen je za najbolji u konkurenciji od 21-og promotivnog filma o prirodi, prikazanih na Prvom festivalu spotova o prirodi „Green movie“.

Stručni žiri je dodelio i specijalno priznanje za autorski rad u promociji prirode dr Oliveru Fojkaru (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode) za filmove „Nacionalni park Fruška gora“ i „SRP Koviljkso-petrovaradinski rit“.

Tokom programa „Green movie“, publika je imala priliku da glasa za najlepši spot svakog takmičarskog dana nakon emitovanja sedam različitih promotivnih filmova u trajanju do pet minuta, a koji prikazuju prirodno dobro, akciju zaštite prirode ili predstavljaju apel za očuvanje sveta prirode.

Po izboru publike, najbolji spot prvog takmičarskog dana je „Tara“ u trajanju od 0,39 minuta (JP „NP Tara“) i „Park Bukovičke Banje“ u trajanju od 2 minuta (JKP „Zelenilo-Aranđelovac“), drugog takmičarskog dana spot dana je „Uvac“ u trajanju od 3 minuta („Rezervat Uvac“ d.o.o.) i trećeg takmičarskog dana „SRP Koviljsko-petrovaradinski rit“ u trajanju od 5 minuta (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode“).

Svi gledaoci koji su glasali za najlepši spot dana, dobili su prigodne nagrade u okviru festivalske zone Zavoda za zaštitu prirode Srbije „Green zone“, gde su mogli pogledati izložbu fotografija zaštićenih područja, dok su na „Info pult za prirodu“, pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, o značaju, lepotama i kako posetiti zaštićena područja sa posetiocima Nišvila, razgovarali i upravljači specijalnih rezervata prirode: Uvac, Jerma i Suva planina, spomenika prirode: Resavska pećina, Risovača, Prebreza i Cerjanska pećina, parkova prirode: Stara planina, Sićevačka klisura, predela izuzetnih odlika: Vlasina i Pčinja.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovičevič

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti