Proglašen EKO automobil 2020. godine u Srbiji

Kako bi očuvali životni sredinu i smanjili emisiju štetnih materija koje proizvode motorna vozila, Privredna komora Srbije u saradnji sa agencijom Metro Market, Agencijom za zaštitu životne sredine i centrom za motorna vozila AMSS, tradicionalno dodeljuje nagradu za EKO automobil godine u Srbiji. Ove godine priznanje je dodeljeno modelu “Toyota Korola hečbek 1.8 hibrid”.

U konkurenciji za EKO Auto 2020. godine u Srbiji bilo je ukupno dvanaest modela iz aktuelne svetske automobilske produkcije i to: BMW serije 1, Kia X-Ceed, Mazda C-30, Mercedes-Benc CLA, Nisan Džuk, Opel Korsa, Pežo 208, Reno Klio, Subaru Forester, Škoda Skala, Toyota Korola hečbek i ck i Folksvagen Golf.

Članovi stručnog žirija bili su: mr Dušan Stokić (Privredna komora Srbije), Filip Radović (Agencije za zaštitu životne sredine), Milan Božić (AMSS-Centra za motorna vozila), dr sci med Vladimir Resanović (Klinički centar Srbije) i novinar Zlatko Mitić.

Stručni žiri je istakao da se zaštita životne sredine kao globalni problem najčešće se vezuje za čovekove aktivnosti u sektoru energetike, industrije, poljoprivrede i saobraćaja. Problem zagađenja koji nastaje od saobraćaja jeste kako globalnog, poput vazdušnog saobraćaja, tako i lokalnog karaktera zbog putničkog i transportnog saobraćaja, i posebno je izražen u urbanim sredinama, a vezuje se za zagađenje koje proizvode motorna vozila.

„Kada je reč o značaju zaštite životne sredine, tu nema kompromisa. Ako kompanije zanemaruje očuvanje životne sredine što dovodi do zagađenja vazduha i povećanog broja obolelih građana – onda je to društveno neodgovorno. Taj aspekt društvene odgovornosti  nikako ne sme biti zanemaren. Ekološke nagrade koje dodeljujemo već skoro deceniju treba da afirmišu i istaknu kompanije koje svojim programima i proizvodima doprinose i unapređuju zaštiti životne sredine u Srbiji“, kaže Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije.

Zbog poštovanja propisanih mera u toku epidemije, nagrada, koju je stručni žiri doneo u martu 2020. godine, umesto predviđene dodele na Međunarodnom sajmu automobila, uručena je u prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine.

Izvor: PKS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti