Profit EPS-a veći za 10 milijardi dinara u odnosu na prošlu godinu

index„Elektroprivreda Srbije“ je smanjila zarade zaposlenih za 10 odsto u 2015. godini. U suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija.

EPS je u 2015. godini bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike. Dodatnih 1,4 milijarde dinara su troškovi prijema u „TE-KO Kostolac“ dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB „Kolubara“ zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge“ neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije. To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada.

EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja.

Profit EPS-a u prvoj polovini 2016. godine bio je 13,1 milijarda dinara, što je za 10 milijardi više nego u istom periodu prošle godine. Uštede u poslovanju iznosile su 13,8 milijardi dinara, naplata je na nivou od 95,27 odsto, a gubici električne energije bili su 13,87 odsto, što je manje od planiranih 14,35 odsto.

Upravo zbog dobrih rezultata „Elektroprivrede Srbije“ poskupljenje električne energije u Srbiji biće upola manje nego što je MMF zahtevao.

Izvor: eps.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti