Priroda čeka samo na vas da je snimite – Natura 2000 u kadru

Ukoliko još uvek niste poslali fotografije svog omiljenog dela prirode – nije kasno. Iza nas je šest nedelja foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“ i svake sedmice dobijamo više od stotinu fantastičnih fotografija.

Naš konkurs je jedinstvena kombinacija ljubavi prema prirodi, zaštite životne sredine i umetnosti. Ako ispunjavate makar nešto od navedenog – samo napred! Pošaljite nam svoje fotografije na kojima ste zabeležili neki važan ili neobičan trenutak u prirodi – biljni i životinjski svet, vode ili vodne resurse, održive aktivnosti čoveka u prirodi, bilo šta što vam se učini dovoljno važnim i dragocenim da zaslužuje da bude zabeleženo.

Možete slikati koliko god želite – broj fotografija koje možete poslati na naš konkurs, otvoren do 27. novembra, nije ograničen. Svoje fotografsko umeće pošaljite putem ovog linka i očekuju vas neke od vrednih nagrada:

1. Nagrada 60.000 dinara
2. Nagrada 45.000 dinara
3. Nagrada 35.000 dinara

Vaše fotografije svake nedelje ocenjuje naš stručni žiri koji vredno radi u sastavu: vođa projektnog tima EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji zadužen za portfolio zaštite životne sredine i klimatskih promena Antoan Avinjon, koordinatorka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

O značaju ovog foto-konkursa razgovarali smo sa fotografom Bojanom Džodanom, koji se ovog puta za promenu našao sa druge strane objektiva. Sa kolegama iz žirija svake nedelje on ima odgovoran i težak zadatak da napravi izbor od tri fotografije koje će se plasirati u finale. Bojan priznaje da za proteklih pet nedelja, koliko traje naš foto-konkurs, nije bilo jednostavno odabrati ukupno 18 fotografija među oko osam stotina savršenih prizora, ali je to bilo posebno zadovoljstvo.

„Deluje kao da bavljenje fotografijom u ovom slučaju vrlo jasno oslikava čovekovu potragu za lepotom u prirodi. Ukoliko ona bude dovoljno uspešna, svojim rezultatom može kod drugih pojačati ili probuditi želju da doprinese očuvanju životne sredine. Zbog toga verujem da svi uživamo u osećaju da je naša potraga, zajedno sa učesnicima koji šalju fotografije, jedna mala bitka koja doprinosi očuvanju ekološke svesti“, kaže Bojan, digitalni umetnik i višestruki pobednik Fotoolimpijade i Frame 24 takmičenja. On je osnivač i urednik portala za promociju nauke Paralaksa i učesnik na više desetina grupnih i četiri samostalne izložbe fotografija.

Foto-konkurs zajednički realizuju Energetski portal i projekat EU za Naturu 2000 u Srbiji.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama. Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Priroda čeka samo na vas – snimite je!

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti