Pri kraju remont postrojenja za preradu otpadnih voda u Kragujevcu

Foto: kragujevac.rs

JKP „Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca pre dva meseca otpočelo je radove na adaptaciji rezervoara biogasa u Centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu, koji su ovih dana u završnoj fazi. Na ovaj način biće stvoreni uslovi za bolji i kvalitetniji rad na ovom postrojenju, ali i mogućnost da se u ovom pogonu pored grejanja omogući i proizvodnja električne energije i time poveća njegova iskorišćenost.

Povodom završetka radova na remontu, Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu obišli su direktor JKP Vodovod i kanalizacija gospodin Nebojša Jakovljević, zamenik gradonačelnika gospodin Ivica Momčilović i član Gradskog veća za komunalne delatnosti, ravnomerni i održivi razvoj gospodin Vladimir Maksimović.

Gospodin Maksimović je ovom prilikom istakao da je Kragujevac jedan od retkih gradova koji ima postrojenje za preradu otpadnih voda. Dodao je da jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti da same izgrade ovakva postrojenja, zato imamo obavezu da ovakva postrojenja održavamo u funkcionalnom stanju. Iz tog razloga se i radi remont ovog postrojenja, koji se privodi kraju, a u narednom periodu ćemo raditi na elaboratu i studiji rekonstrukcije ovog postrojenja. Što se tiče građevinskih radova, ovo postrojenje je u dobrom stanju, međutim kada je reč o mašinskim radovima, potrebno je u narednom periodu uložiti znatna sredstva kako bismo održali performanse ovog postrojenja na nivou kakav treba da bude. Naveo je i da ovo postrojenje ima kapacitet da jednog dana preraste u regionalno postrojenje za tetman otpadnih voda, čime bi bio rešen i problem manjih opština u Šumadiji.

Gospodin Jakovljević je istakao da je vrednost ove investicije između 8 i 9 miliona dinara, kao i da su na poslovima remonta angažovane stručne ekipe. On je dodao i da ako imamo u vidu da je vrednost ovog sistema, u momentu kada je izgrađen bila 43 miliona dolara, onda je jasno da ovakva investicija u remont nema veliku finansijsku vrednost, ali ima veliki značaj, zato što omogućava potpunu funkcionalnu osposobljenost u narednih 10 do 15 godina.

Postrojenje u Cvetojevcu, napravljeno po nemačkoj tehnologiji, počelo je sa radom 1990. godine. Jedino je takve vrste u Srbiji jer zaokružuje tri celine. Komunalna, industrijska i fekalna voda se prečišćavaju do kvaliteta kada mogu da se puste u reku Lepenicu, mulj se taloži, presuje i deponuje, dok se linija gasa koja je produkt prečišćavanja vode, odnosno mulja, koristi za proizvodnju električne energije. Projektovani kapacitet za prečišćavanje otpadnih voda na ovom postrojenju je 1520 l/s, a koristi se trećina raspoloživih kapaciteta, što zadovoljava trenutne potrebe privrede i stanovništva.

izvor: kragujevac.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti