Prezentovan projekat sistema otpepeljivanja TENT A

tent.rs prezentacija

Krajem prošle nedelje predstavnici Rudarskog fakulteta iz Beograda održali su prezentaciju Projekta novog sistema otpepeljivanja za TENT A.

Na prezentaciji je istaknuto da se ovim projektom predviđa spajanje tehnologija odsumporavanja i otpepeljivanja, a u planu je da se na deponijama zajedno odlažu gips, šljaka i pepeo. Navedeno je da će se ovako uštedeti oko 20 miliona evra.

Projekt menadžer ugušćenog sistema otpepeljivanja za TENT A gospodin Predrag Lukić izjavio je da postoje četiri razloga za unapređivanje Projekta iz 2010. godine, a to su povećanje snage tri bloka TENT-a, spajanje tehnologija odlaganja pepela i gipsa kao nus produkta budućeg sistema za odsumporavanje dimnih gasova, zajednički transport kotlovskog pepela i šljake, kao i izmeštanje silosa za pepeo i šljaku.

Inače, da bi se ovaj projekat realizovao bilo je potrebno da se dobije odobrenje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i podrška Nemačke razvojne banke (KfW).

Projekat je vredan 56 miliona evra, od čega je EPS obezbedio 10 miliona evra, a ostatak je obezbeđen uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti