Prezentacija svetskih strateških dokumenata u zaštiti prirode sa IUCN Svetskog kongersa zaštite prirode 2016. „Planeta na raskršću“

s1U prostorijama Zavoda za zaštitu prirode Srbije u Beogradu, 31. januara 2017. godine, predstavnici IUCN-a (Svetska unija za zaštitu prirode, Kancelarija u Beogradu), predstavili su najnovija strateška dokumenta u zaštiti prirode promovisana na IUCN Svetskom kongresu zaštite prirode, održanom sredinom 2016. godine na Havajima.

Ovom prilikom predstavljeni su : Izveštaj o stanju zaštićenih područja i ugroženosti vrsta, Zelena lista zaštićenih područja, Crvena lista ekosistema, Smernice za profesionalizaciju zaštićenih područja i Ekološki pristup ublažavanju klimatskih promena i revitalizaciji šumskih ekositema.

Nakon prezentacija, učesnici su u okviru diskusija razmotrili mogućnosti implementacije najnovijih smernica i metodologija rada u praksi zaštite kod nas, kao i mogućnosti dalje saradnje sa IUCN u oblasti unapređenja kapaciteta za realizaciju programa aktivne zaštite i upravljanja zaštićenim područjima.

Rad skupa otvorio je mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Boris Erg, direktor Kancelarije u Beogradu Svetske unije za zaštitu prirode (IUCN).

Izvor: zzps.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti