Od juče krajnji kupci imaju pravo na pristup podacima o potrošnji

imagesSavet AERS-a je u julu prošle godine doneo Odluku o postupku ostvarivanja prava krajnjeg kupca na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji električne energije i prirodnog gasa, na osnovu Zakona o energetici, a ta odluka se primenjuje od 31. januara 2017. godine.

Tom odlukom propisani je postupak, vrsta podataka o potrošnji koje operator sistema pruža na zahtev krajnjeg kupca i obrazac na kome se podaci prikazuju krajnjem kupcu.

Krajnji kupci struje i gasa od danas imaju pravo na pristup podacima o sopstvenoj potrošnji tih energenata za period od 24 meseca, potvrđeno je „Tanjugu“ u Agenciji za energetiku Republike Srbije (AERS).

Kako je istakao rukovodilac sektora AERS-a za energetsko-tehničke poslove, Aca Vučković, pristup podacima o sopstvenoj potrošnji je besplatan bez obzira da li krajnji kupac zahteva podatke za jedno ili više mesta isporuke struje i prirodnog gasa.
„Osnovna ideja ovakvog zakonskog rešenja je da se precizira da podacima o potrošnji raspolaže kupac i da jedino kupac može nekog da ovlasti da od operatora dobije njegove podatke o potrošnji“, naglasio je Vučković.

Izvor: rts.rs

V.Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti