Prezentacija projekta energetske efikasnosti u Banjaluci

srebrenka golic novosti rs

U četvrtak 19. novembra 2015. godine u Banjaluci u Republici Srpskoj održana je prezentacija projekta „Energetska efikasnost“.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić izjavila je da je izabrano 11 objekata koji će biti sanirani po principima energetske efikasnosti. Kako je istakla, sanirani objekti će ostvarivati uštedu od oko 50 odsto u odnosu na objekte koji nisu sanirani. Dodala je i da prema novom Zakonu o uređenju prostora i građenju koji je usvojen, svi objekti izgrađeni posle 1. januara 2016. godine moraju biti energetski efikasni.

Projekat realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a u okviru projekta biće sanirano 35 javnih objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja. Vrednost projekta iznosi 32 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena uz pomoć Svetske banke.

Podsetimo, krajem oktobra 2015. godine u Banjaluci potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i UNDP-a u cilju povećanja broja objekata koji će biti sanirani. Memorandumom je planirano uspostavljanje saradnje između projekata „Energetska efikasnost u BiH“ i „Zeleni ekonomski razvoj“. Predviđeno je kontinuirano ažuriranje i praćenje podataka koji se odnose na potrošnju energije, emisiju štetnih gasova i drugih podataka u vezi potrošnje energije u zgradama javnog sektora u Republici Srpskoj. U planu je da se za svaki objekat definišu mere energetske efikasnosti koje će se sprovesti, dok će investicije biti realizovane po principu paralelnog finansiranja.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti