Prevoz robe srpskim prugama uskoro na baterije?

Foto-ilustracija: Pixabay

Preduzeće Srbia kargo raspisalo je tender za izradu studije izvodljivosti modernizacije voznih sredstava.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, usled jake konkurencije, najznačajniji prevoznik robe na mreži pruga u Srbiji planira nabavku novih dizel lokomotiva za vuču vozova na neelektrificiranim prugama, u okviru modernizacije voznog parka.

Planirana je nabavka voznih dizel lokomotive sa EU 5 motorom, odnosno hibridnih (dizel motor + baterije).

Prednost će, kako se navodi, biti data hibridnim lokomotivama ukoliko su lokomotive sličnih vučnih sposobnosti i zadovoljavaju osovinsko opterećenje pruge.

Analizom i prognozama transportne tražnje potrebno je obuhvatiti prevoz robe na relacijama Ruma – Šabac – Brasina, Niš – Zaječar – Prahovo pristanište, Požarevac – Majdanpek – Prahovo pristanište i Pančevo – Vršac, u periodu do 2035. godine (planiran prevoz robe, planirani prihodi i rashodi, itd).

U dokumentaciji se navodi da je, uz saglasnost Vlade, planirano da se obezbedi 7,5 mil EUR za nabavku voznih dizel ili hibridnih lokomotiva iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te da apliciranje za sredstva podrazumeva izradu Studije izvodljivosti.

U okviru modernizacije i revitalizacije voznog parka, precizira se da je u planu nabavka oko 4 dizel voznih lokomotiva za vuču teretnih vozova, oko 7 dizel manevarskih lokomotiva, oko 80 novih teretnih vagona serije Uagpps-z, kao i remont i modernizacija do 1.400 teretbih vagona.

Za svaku od nabavki potrebna je studija izvodljivosti sa analizom postojećeg stanja, prognozom budućeg obima prevoza i ekonomska opravdanost sa analizom uticaja na životnu sredinu.

Tender ističe 21. januara, detaljnije OVDE.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti