Preveliko zagađenje u Rimu i Milanu

zagRim i Milano naložili su povremenu zabranu automobilskog saobraćaja kako bi se izborili sa zagadjenjem koje je dostiglo nezdrave nivoe zbog odsustva kiše i vetra. Rim je danas najavio da će u ponedeljak i utorak biti uvedena šestočasovna zabrana vožnje automobila, dok je Milano zabranio vožnju i u sredu.

U Rimu se pored saobraćajnih gužvi kao razlog prevelikog zagadjenja navodi i grejanje.Vlasti Rima su tražile da se, dok ne bude poboljšan kvalitet vazduha, termostati u stanovima i kancelarijama stave na najviše 18 stepeni, dok je ukupan broj časova s grejanjem smanjen s 12 na 8 sa izuzetkom za škole i bolnice.

Mnogi Rimljani, medjutim, ignorišu ta pravila i puštaju grejanje po ceo dan.
Rim je već ove nedelje, kao i nekoliko puta tokom jeseni, ograničio saobraćaj sistemom parnih i neparnih registarskih brojeva. Vlasti Rima navode da je visoka koncentracija suspendovanih čestica i azot-dioksida pogoršana vremenskim prilikama zbog visokog pritiska i odsustva vetra.

Poboljašanje prilika nije na vidiku, pošto meteorolozi predvidjaju da do kraja meseca neće biti padavina. Stručnjaci upozoravaju da će nivoi sitnih čestica, koje su posebno štetne po zdravlje, biti dva do tri puta veći nego što dozvoljava Evropska unija, a posebno je ugrožena oblast oko Milana.

Izvor : www.beta.rs

Foto: www.beta.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti