Preokret: Cene nafte naglo padaju nakon 6 nedelja rasta

Foto-ilustracija: Pixabay

Na svetskim tržištima cene nafte su prošle nedelje oštro pale, nakon šest nedelja rasta, jer su Saudijska Arabija i Rusija otvorile pitanje ublažavanja proizvodnih ograničenja koja su gotovo godinu i po dana podržavala rast cena.

Na londonskom je tržištu cena barela prošle nedelje pala za 3,3 posto, na 76,45 dolara, dok je na američkom je tržištu barel pojeftinio 4,8 posto, na 67,90 dolara.

Do samog kraja proše nedelje cene su se nafte manje-više stabilno kretale oko najviših nivoa od novembra 2014. godine da bi u petak oštro pale nakon vesti o mogućem povećanju proizvodnje OPEC-a i njegovih partnera.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Haled al-Falih sastali su se u Sankt Petersburgu kako bi uoči sastanka OPEC-a idućega meseca proučili uslove sporazuma o ograničenju proizvodnje koji su na snazi od početka prošle godine.

Od januara 2017, naime, OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svetu i tako podržali cene.

Ovoga puta ministri su, zajedno s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, raspravljali o povećanju proizvodnje za milion barela dnevno. Tako bi se idućeg meseca na sastanku OPEC-a predložilo postupno ublažavanje proizvodnih restrikcija.

– Nakon što je na londonskom tržištu cena barela premašila psihološki važan nivo od 80 dolara, prvo smo mogli videti blagi pad cena, a potom su poruke iz Rusije i Saudijske Arabije izazvale oštar pad – kaže Met Smit, direktor u kompaniji ClipperData.

Svetske zalihe sirove nafte i derivata naglo su se smanjile proteklih meseci zbog snažne potražnje i ograničene proizvodnje vodećih svetskih proizvođača nafte, kao i oštrog pada proizvodnje u krizom pogođenoj Venezueli.

Proteklih nedelja su cene nafte podržavale  i najavljene američke sankcije Iranu nakon što se Vašington povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Međutim, najava povećanja proizvodnje OPEC-a i partnera izazvala je pad cena.

Tim pre što postoje naznake daljeg povećanja proizvodnje u SAD-u, iako se već u februaru u SAD-u proizvodilo rekordnih 10,3 miliona barela dnevno.

U petak je kompanija Baker Hughes objavila da je prošle nedelje broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za 15, na ukupno 859, najviši nivo od marta 2015. godine. Kako je u istom periodu prošle godine bilo aktivno samo oko 650 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ovi nivoi cena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.

Zbog svega toga, i u ponedeljak ujutro cene nafte su oštro pale na azijskim tržištima, nastavljajući negativni niz od prošle sedmice.

Tako je jutros na londonskom tržištu cena barela oslabila dodatnih 2,6 odsto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3 odsto, na 65,80 dolara.

izvor: poslovni.hr

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti