Inspekcija uništila tonu hrane iz Mađarske

Foto: Pixabay

Zabrana uvoza prerađevina od svinjskog mesa iz Mađarske. U narednom periodu biće pojačana kontrola na graničnim prelazima.

Zabrana Ministarstva poljoprivrede Srbije da se iz Mađarske u našu zemlju uvoze svinjsko meso i proizvodi od svinjskog mesa zbog pojave afričke kuge svinja i dalje je na snazi. Ipak, šunke, parizeri i druge prerađevine iz ove države i dalje mogu da se nađu na lokalnim pijacama širom Srbije, a naročito u Vojvodini i severnim gradovima.

Resorno ministarstvo nedavno je zbog pojave ove zarazne bolesti zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa, a na graničnim prelazima su kontrole veterinarske inspekcije pojačane. Ništa od robe koja nije termički tretirana na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa ne sme da uđe u zemlju. Inspektori nisu dozvoljavali putnicima čak ni sendviče da unesu u Srbiju.

– Veterinarski inspektori Severnobačkog upravnog okruga su od 7. do 13. maja ove godine zaplenili 937 kilograma hrane i hrane za životinje iz nelegalnog prometa – navodi se u saopštenju Uprave za veterinu. – U istom periodu je na carinskim prelazima zaplenjeno 103 kilograma hrane životinjskog porekla. U toku zajedničke akcije veterinarske inspekcije i inspektora privrednog kriminala u Srednjobanatskom okrugu zaplenjeno je 58,6 kilograma hrane životinjskog porekla iz nelegalnog prometa, koja potiče iz Mađarske. Sva zaplenjena hrana poslata je na neškodljivo uklanjanje.

Mera zabrane uvoza i tranzita svih pošiljaka hrane životinjskog porekla iz Mađarske doneta je kako se afrička kuga svinja ne bi proširila u Srbiji. I u narednom periodu biće pojačana kontrola na graničnim prelazima. Uz te mere, inspektori kontrolišu i lovišta zbog divljih svinja, koje su glavni prenosioci bolesti.

Iako bolest nije zoonoza i ne prenosi se na ljude, a kako je jedino rešenje uništavanje životinja, ekonomska šteta može biti velika. Veliku ulogu u širenju bolesti ima i sam čovek, pa se zato ne zabranjuje samo komercijalni promet mesa, već se na graničnim prelazima kontrolišu i sendviči, koji ne smeju da se unesu ukoliko sadrže u sebi proizvode od svinjskog mesa.

izvor: novosti.rs

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti