Preduzeti preventivne mere za smanjenje rizika od poplava

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sednici naložio svim subjektima koji učestvuju u sprovođenju mera odbrane od poplava preduzimanje svih neophodnih preventivnih i operativnih mera kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava.

Foto: pixabay

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je i komandant Štaba, upozorio je na to da će usled porasta temperature, koje se očekuje u martu, doći do topljenja snega i porasta vodostaja, što može izazvati bujične poplave.

Stefanović je poručio da svi subjekti moraju biti pripravni i spremni za reagovanje i odbranu od eventualnih poplava.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović naveo je da se stanje vodostaja na rekama kontinuirano prati i da je ono za sada stabilno.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić upoznao je članove Štaba sa izradom strateškog dokumenta „Procena rizika od katastrofa“, koji predstavlja najvažniji strateški dokument u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Marić je istakao da će usvajanje tog dokumenta biti od velikog značaja za identifikaciju, određivanje nivoa i tretmana rizika od prirodnih i tehničko-tehnoloških opasnosti koje mogu ugroziti našu zemlju.

On je rekao da je ovaj dokument poslat na mišljenje resornim ministarstvima i posebnim organizacijama, a, nakon dobijenih mišljenja, biće prosleđen Vladi na usvajanje.

Načelnik Sektora za vanredne situacije je ukazao na to da je MUP započeo i izradu plana zaštite i spasavanja.

Tema sednice bila je i aktuelna situacija vezana za virus gripa, pri čemu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao da je odziv stanovništva na vakcinaciju ove sezone bio najveći u poslednjih deset godina, kao i da je preporuka građanima da se vakcinišu i tako se pravovremeno zaštite od virusa.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti