Predstavljeni rezultati projekta praćenja selidbenih sistema divljih ptica u Hrvatskoj

Foto: fzoeu.hr

U prostorijama Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Hrvatske predstavljeni su rezultati naučnog projekta pod nazivom „Monitoring selidbenih sistema i drugih aspekata ekologije divljih vrsta ptica u Republici Hrvatskoj prstenovanjem ptica 2015. – 2017.“ Za naučni projekat Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije nauke i umetnosti u Zagrebu, Fond je isplatio oko 400.000 kuna kroz tri godine realizacije.

Fond je prepoznao ovaj projekat iz razloga što su projektom prikupljeni podaci o strogo zaštićenim vrstama ptica. Fond sufinansira slične projekte, posebno bi se mogli istaknuti projekti Hrvatske agencije za okolinu i prirodu koji se odnose na strogo zaštićene vrste, uspostavu nacionalnog sistema za praćenje invazivnih stranih vrsta, mrežu za zaštitu kitova i morskih kornjača i slično. Za ovakve projekte Fond je u zadnjih 5 godina isplatio oko 6,5 miliona kuna, istakao je na predstavljanju projekta direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Naučno prstenovanje ptica metoda je istraživanja koja se temelji na individualnom obeležavanju ptica. Ptice se najčešće obeležavaju metalnim ili plastičnim prstenima na nozi. To je jedna od najefikasnijih metoda istraživanja biologije, ekologije, ponašanja, kretanja, uspešnosti gneždenja i populacione demografije ptica. Praćenje kretanja prstenovanih ptica omogućuje nam da odredimo njihove selidbene putove i odmorišta, a to su ključne informacije potrebne za planiranje mreža zaštićenih područja za ptice, rekla je predstavnik projekta Jelena Kralj sa Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije nauke i umetnosti.

Važnost ovog projekta je i uvođenje novog računarskog programa RingAccess koji omogućuje kvalitetniju pohranu i kodiranje podataka prikupljenih prstenovanjem i tako bolju povezanost s EURING-om (Europskom unijom prstenovačkih centrala), održavanje Prvog skupa prstenovača Hrvatske i pokretanje projekata prstenovanja. Tokom projekta sproveden je monitoring populacija niza vrsta u više Natura 2000 područja, posebno kolonijalnih vrsta i dupljašica u kućicama za gnežđenje, kao i praćenje selidbe u više Natura 2000 područja.

Za vreme trajanja projekta objavljeno je šest naučnih radova i jedan diplomski rad, a rezultati su predstavljeni na četiri međunarodna kongresa.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti