Predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu

stana-nis-250x188

U Nišu je danas predstavljena Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda. Studija bi trebalo da omogući da se Nišu, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017, obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže grada Niša.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović izjavila je da će saradnjom Vlade Republike Srbije i grada Niša, a uz podršku EU, u Nišu biti sproveden najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što je do sada finansirano, a sredstva će Vlada Republike Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju će se finansirati iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID, „Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini’’, koji počinje 25. jula 2016. godine i vredi skoro 3 miliona evra.

izvor: eko.minpolj.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti