Predstavljena prirodna baština Srbije na viteškom festivalu

Zavod za zaštitu prirode Srbije je učestvovao na Međunarodnom viteškom festivalu „Despot Stefan Lazarević“ – JUST OUT koji je održan od 23. do 25. avgusta u manastiru Manasija kod Despotovca, i to u cilju predstavljanja naše prirodne baštine na ovoj jedinstvenoj turističkoj i sportskoj priredbi koja afirmiše tradicionalne vrednosti.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Brojni učesnici i posetioci iz inostranstva i naše zemlje, zainteresovani da otkrivaju tradiciju i istoriju, imali su priliku da saznaju i o prirodnom blagu Srbije na info pultu opštine Despotovac u razgovoru sa stručnim saradnicima Zavoda, kao i da dobiju brošure i postere o prirodi Srbije.

Posebno mesto na festivalu imali su programi za najmlađe, za koje je u okviru dečjeg sela organizovana streličarska radionica za obuku u osnovama ovog sporta, fotografisanje i puno iznenađenja u duhu vremena kada su živeli prinčevi i princeze.

Sa druge strane, svi posetioci mogli su se oprobati u streličarstvu, bacanju sekire i koplja, jahanju, mačevanju, grnčarskim, tkačkim i okloparskim radionicama, srednjovekovnim društvenim igrama, kaligrafiji, heraldici, saračkim zanatima, srednjovekovnom obućarstvu, a mogli su i pogledati izložbu oklopa i oružja i učestvovati u kampu eksperimentalne arheologije, uživati u srednjovekovnoj muzici i učiti srdnjovekovne plesove.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti