Predstavljena knjiga „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“

 

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga kao prva iz edicije o prirodi metoha Svetog manastira Hilandar, predstavljeno je 23. oktobra, izdanje Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Svete carske srpske lavre Hilandar „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, na štandu Centra za promociju nauke.

Knjigu su javnosti predstavili u ime izdavača mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije i otac Dositej iz Svetog manastira Hilandar , i autori dr Rastko Ajtić i mr Danko Jović, herpetolozi Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U pozdravnoj reči mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ukazao je na značaj istraživanja prirode i objavljivanja monografije „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, istakavši „da je monografija nastala kao rezultat prvih sveobuhvatnih istraživanja prirode područja manastira Hilandara i da se nakon trogodišnjeg proučavanja i istraživanja, pred nama nalazi knjiga koja opisuje i ilustruje samo deo bogatstva prirode ovog Svetog prostora, prikazujući dve faunističke grupe“ i da je „ovom monografijom pokrenuta edicija knjiga o prirodi prostora Svetog manastira Hilandar“.

Dragišić je na promociji rekao da se do sada se o vodozemcima i gmizavcima Svete Gore nije mnogo znalo, a pouzdani podaci o njima jedva da se mogu naći u literaturi. Do informacija se, uglavnom, dolazilo kroz razgovor sa prirodnjacima i turistima koji su posetili Svetu Goru, tako da objavljivanje monografije „Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, svakako, predstavlja značajan dorinos u sagledavanju ove grupe životinja koja, zahvaljujući velikoj raznovrsnosti staništa u uslovima blage klime na Svetoj Gori, ima veliki broj svojih predstavnika.

Ovom prilikom Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda, zahvalio se visokoprepodobnom arhimadritu Metodiju, igumanu manastira i bratstvu manastira, za nesebičnu pomoć i podršku u organizaciji istraživanja, kao i na ukazanom poverenju Zavodu da ih realizuje.

Utiske i poruke bratstva manastir Hilandar o publikaciji i radu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, predočio je otac Dositej ukazavši da se radom i istraživanjima koje realizuje Zavod prikazuje jedan novi apspekt značaja prostora Hilandarskog uz nadu da će otvoriti puteve za nove publikacije o stanovnicima prirode Svete Gore.

Foto: Zavod za zaštitu prirode Srbije

O tome kako je knjiga nastala, šta sadrži, koje sve vrste prikazuje i o svojim utiscima sa herpetoloških istraživanja, govorili su autori dr Rastko Ajtić i mr Danko Jović.

Rastko Ajtić je istakao „da je grupa gmizavaca na prostoru Svete Gore prilično dobro istražena, dok je grupa vodozemaca koja je na ovom prostoru prisutna sa velikim brojem vrsta, imajući u vidu da su u pitanju sušna staništa, bila veliki izazov za istraživanje“, kao i da „iako vodozemci i gmizavci Svete Gore nisu direktno ugroženi od strane ljudi, sigurno je da trpe određene pritiske spoljašnjih faktora koji su manje transparentni, odnosno nama nisu uočljivi.

Stoga je glavni cilj objavljivanja publikacije da ukaže na značaj vodozemaca i gmizavaca, kako Svete Gore, tako i šireg regiona, kao i da pruži osnovne informacije o stanju ovih grupa životinja na jednom veoma specifičnom prostoru.“ Autor Danko Jović ukazao je na značaj interakcije prirodnog i kultrunog nasleđa, koji su kao istraživači doživeli kroz poimanje duhovnog značaja Svete Gore i Hilandara, sagledavajući zaštitu herpetofaune na jedan nov način, gde je jedna od važnijih karika misija upoznavanja javnosti o njihovom prisustvu, svrsi i značaju za opstanak svih živih bića.

U publikaciji je opisano do sada zabeleženih 35 vrsta vodozemaca i gmizavaca, što predstavlja izuzetno visok broj za jedan prostorno mali region. Na osnovu činjenica iznetih u uvodnom delu o prirodnim karakteristikama vodozemaca i gmizavaca i oblasti Balkana i poluostrva Atos, knjiga je podeljena na dva dela.

Prvi deo knjige odnosi se na predstavljanje svih vrsta vodozemaca i gmizavaca na Svetoj Gori. Ovaj deo knjige sadrži i osnovne ključeve za identifikaciju navedenih vrsta, koji mogu poslužiti kao vodič za njihovo prepoznavanje u prirodi. U drugom delu knjige dati su osnovni podaci koji vodozemce i gmizavce Svete Gore prikazuju u složenoj biološkoj i ekološkoj interakciji sa ostalim grupama životinja ovog prostora, kao i njihov značaj u lancima ishrane.

„Vodozemci i gmizavci Svete Gore i Hilandara“, delo autora dr Rastka Ajtića, Milivoja Krvavca i mr Danka Jovića, herpetologa Zavoda, objavljena je u saizdavaštvu Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Svete carske srpske lavre Hilandar. Knjiga je pisana dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku i bogato ilustrovana fotografijama i crtežima. Recenzent knjige je dr Sonja Nikolić. Grafičko oblikovanje uradili su Ivan Anđelković i Snežana Korolija, tekst preveli na engleski jezik Olivera Nićiforović Babac i Nikola Radenković, a teksta na srpskom jeziku lekturisala je Jelka Jovanović. Knjigu je odštampala štamparija Portal u Beogradu u 500 primeraka.

Info: Zavod za zaštitu prirode Srbije

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti