Predstavljena energetski efikasna gradnja na Sajmu građevinarstva i ekologije u Kragujevcu

Predstavljena energetski efikasna gradnja na sajmu u KragujevcuNa kragujevačkom Sajmu građevinarstva i ekologije, u petak 7. marta 2014. godine svoje proizvode predstavile su kompanije „YTONG“ i „REHAU“, članice Građevinskog klastera Šumadije i Pomoravlja.

Prezentaciju ispred kompanije „YTONG“, članice „Xella Srbija“, održao je dipl.inž.arh. gospodin Aleksandar Đikanović na temu „Savremeni materijal za energetski efikasnu gradnju“. Gospodin Đikanović predstavio je YTONG Termoblok Plus za spoljni zid i YTONG Multipor za termoizolaciju. Ovi materijali za energetski efikasnu gradnju su lagani, zadovoljavaju propise o energetskoj efikasnosti, a otporni su na požar i imaju efekat otpornosti na zemljotres. Takođe ih karakteriše i lako oblikovanje, kao i različiti oblici elemenata kako bi se ostvarila veća energetska efikasnost. Gospodin Đikanović istakao je da su ovim materijalima građena brojna naselja u Beogradu i hale i šoping centri u Srbiji.

Predstavnik kompanije „REHAU“ gospodin Darko Aljinović, dipl.ing., održao je prezentaciju na temu „Energetski efikasna gradnja – korišćenje geotermalne energije u sistemima grejanja i hlađenja stambenih i poslovnih objekata“. Predstavljena su tri tipa geotermalnog grejanja: površinski kolektori, dubinske geosonde i energetski stubovi, odnosno šipovi. Objašnjen je i proces instaliranja ovakvih sistema u objektima, ali i sam proces zagrevanja i hlađenja objekata. Istaknuti su i neki od značajnih projekata iz ove oblasti, poput energetski efikasnih zgrada koje koriste toplotne pumpe za grejanje i hlađenje, kao i jedan od prvih projekata instaliranja toplotne pumpe u firmi „Energotehnika Južna Bačka“.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti