Predstavljen Prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine predvodi delegaciju Republike Srbije na četvorodnevnom ministarskom sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju koji se održava od 15. do 18. jula u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Tema ovogodišnjeg sastanka je ,,osnaživanje ljudi i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”, a 47 država članica Ujedinjenih nacija predstaviće svoje Dobrovoljne izveštaje o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj, a među njima po prvi put i Srbija.

Predstavljajući izveštaj, ministarka Đukić Dejanović je istakla da je Srbija ovaj proces shvatila više od pisanja jednog dokumenta.

Prema njenim rečima, to je bilo sagledavanje međusobne saradnje i deljenje iskustava, izazova i primera dobre prakse između: državnih organa vlasti, jedinica lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, privrednih aktera, međunarodnih organizacija i ostalih partnera.

Centralni deo prvog Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja Srbije čine stavovi mladih i ocena Stalne konferencije gradova i opština, kao svojevrsni jedinstven glas jedinica lokalne samouprave.

,,Vizija održive budućnosti koju delimo sa našom decom i mladima zauzima glavnu ulogu u ovom izveštaju, jer će današnja deca i mladi biti nosioci društva i društvenih promena 2030. godine,” istakla je ministarka i ukazala na značaj jedinica lokalne samouprave, kao aktera koji sprovođenjem Agende 2030 direktno utiču na donešenje boljitka svim građanima.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja

Prof. dr Milorad Mijatović, predsednik Fokus grupe Narodne skupštine Republike Srbije za razvoj kontrolnih mehanizama za proces implementacije i nadzora nad sprovođenjem Ciljeva održivog razvoja osvrnuo se na aktivnosti koje je Narodna skupština sprovela u praćenju sprovođenja ciljeva u poslednje dve godine i najavio buduće aktivnosti.

,,U narednom periodu, predstoje nam dve vrste aktivnosti. Sa jedne strane, to je animiranje javnosti putem sredstava javnog informisanja na nacionalnom i lokalnom nivou, kako bismo ukazali na značaj valjane implementacije Ciljeva održivog razoja (COR).

Drugo, planiramo da otpočnemo kampanju po gradovima u Srbiji u kojoj će poslanici razgovarati, pre svega, sa mladima – od obdaništa, osnovnih, srednjih škola i fakulteta o značaju implementacije COR za njihovu budućnost, ali i sa lokalnim organima vlasti, udruženjima građana i medijima.

Želja nam je da čujemo i njihove potrebe i ideje, kako da napravimo od Srbije bolje mesto za život,“ rekao je prof. Mijatović.

Tijana Čupić, omladinski delegat Republike Srbije u Ujedinjenim nacijama najavila je film o stavovima mladih o COR, vrednovanju napretka u njihovom dostizanju i očekivanjima koje buduće aktivnosti žele da vide u njihovoj primeni koji je napravljen i prikazan u UN u saradnji sa Кancelarijom UNICEF-a u Srbiji.

Prvi dobrovoljni nacionalni izveštaj Srbije o sprovođenju Agende 2030 za održivi razvoj možete preuzeti i pročitati ovde.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti