Predstavljen prostorni plan gasovoda Rivica-Jazak-Letenka

Foto: ekourb.vojvodina.gov.rs

U zgradi Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu održana je javna prezentacija Materijala za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije, organizovana od strane nosioca izrade ovog Prostornog plana, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Obrađivač ovog Prostornog plana je JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ iz Novog Sada.

Rani javni uvid u Materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije, održava se u trajanju od 15 dana, od 04.04.2018. do 18.04.2018. godine. Materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije sa preglednom kartom izrađenom u razmeri 1:25 000 izloženi su na rani javni uvid u zgradi Opštinske uprave opštine Beočin, Opštinske uprave opštine Irig, Gradske uprave grada Sremska Mitrovica i u prostorijama Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u Novom Sadu.

Osnovni razlozi za izradu i donošenje PPPPN infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije su potreba stvaranja planskog osnova za izgradnju distributivnog gasovoda, ali i realizacija strateških prioriteta u oblasti energetske infrastrukture koje su utvrđene Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i činjenice da je prirodni gas ekološki najčistije i najekonomičnije fosilno gorivo, koje se jednostavno i lako distribuira do potrošača.

Donošenjem ovog Prostornog plana stvaraju se neophodni uslovi za izgradnju distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“, kojim će se opština Irig integrisati u gasovodni sistem Republike Srbije, redovnim, stabilnim, bezbednim i ekološki opravdanim snabdevanjem prirodnim gasom potrošača u zapadnom delu opštine Irig i snabdevanje prirodnim gasom turističkog lokaliteta „Letenka“.

Predmet izgradnje je distributivni gasovod projektnog pritiska MOR 16 bar, u dužini od cca 23000 m maksimalnog prečnika DN 150, kao i merna stanica MS „Rivica“ i merno regulacione stanice MRS „Jazak“, MRS „Mala Remeta“ i MRS „Letenka“.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata cele katastarske opštine u sledećim jedinicama lokalne samouprave: Beočin: KO Beočin, Irig: KO Rivica, KO Vrdnik, KO Jazak Selo, KO Mala Remeta i KO Jazak Prnjavor i Sremska Mitrovica: KO Bešenovo i KO Šuljam.

U uvodnoj reči, Jelena Vujasinović Grkinić, savetnik za urbanizam u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne pozdravila je prisutne i prezentovala aktivnosti u postupku izrade Prostornog plana – donošenje odluke o izradi, održavanje ranog javnog uvida i vršenje stručne kontrole. Zatim je prisutne pozdravila i pomoćnica direktora u JP „Zavod za urbanizam Vojvodine“ mr Dragana Dunčić, dipl. pr. planer, nakon čega su predstavnici obrađivača, Milan Žižić, dipl.inž.maš. i Olivera Senković, dipl.inž.arh. predstavili Prostorni plan u osnovnim elementima.

Javnoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici opštine Irig, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, JP „Srbijagas“, JP Komunalac Irig i Elektrodistribucije Novi Sad.

Pravna i fizička lica pozvana su da dostave sugestije i primedbe na Materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora distributivnog gasovoda Rivica – Jazak – „Letenka“ sa elementima detaljne regulacije u pisanom obliku na adresu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Bulevar Mihajla Pupina br. 16, 21000 Novi Sad, najkasnije do 18. aprila 2018. godine.

izvor: ekourb.vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti