Predstavljen projekat regionalne deponije u Zrenjaninu

Foto: pixabay

Predstavnici Švedske delegacije u Zrenjaninu su predstavili projekat izgradnje regionalne deponije. Regionalna deponija bi trebalo da reši problem upravljanja otpadom u opštinama Zrenjanin, Žitište i Sečanj.

Direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u regionu Juvle u Švedskoj gospodin Tomas Nilung izjavio je da se u Švedskoj oko 99 odsto otpada ponovo koristi za dobijanje energenata ili novih proizvoda, a ponekad ga čak i uvoze. On je dodao da je Švedskoj bilo potrebno oko 40 godina da stigne do ovog nivoa prerade otpada, kao i da smatra da će Srbiji biti potrebno manje vremena za realizaciju ovakvog projekta.

Pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina gospodin Duško Radišić istakao je da će izgradnja regionalne sanitarne deponije i pratećih postrojenja započeti kada bude završena projektno-tehnička dokumentacija. Prema njegovim rečima, Evropska unija će obezbediti oko 85 odsto potrebnih sredstava, dok bi ostatak trebalo da obezbedi Republika Srbija i opštine uključene u projekat.

Vrednost regionalne sanitarne deponije procenjuje se na oko 26 miliona evra.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti