Predstavljen projekat EE primenom kogeneracije iz biomase u BiH

20160719134100_379397

U Sarajevu u Bosni i Hercegovini danas je predstavljen „Projekat energetske efikasnosti primenom kogeneracije iz biomase“.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH gospodin Gordan Milinić izjavio je da je cilj projekta povećanje energetske efikasnosti u opštinama Bosne i Hercegovine. Dodao je da će u okviru projekta biti uloženo oko 150 miliona evra u 40 opština, kao i da postoji velika zainteresovanost za pomenuti projekat.

Podsetimo, nedavno je održan sastanak na kome je navedeno da kompanija „Alfa Invest“ ima u planu ulaganje u kogeneraciona postrojenja na drvnu biomasu. Ova kompanija je partner italijanske kompanije „Pyrox“ koja poseduje sopstvenu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se zatim može koristiti za zagrevanje domaćinstava, plastenika i drugih objekata. Rečeno je da bi realizacijom jednog ovakvog postrojenja opština koja učestvuje u projektu imala godišnji prihod od oko milion evra od prodaje električne i toplotne energije, a bilo bi otvoreno i oko 25 novih radnih mesta. Opštine bi učestvovale u finansiranju projekta u iznosi između 10 i 15 odsto investicije, dok bi ostatak sredstava obezbedili investitori, Uni Credit banka Italije i Investicioni fond Irske, a postoji i mogućnost povlačenja dodatnih sredstava iz evropskih fondova.

izvor: nezavisne.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti