PREDSTAVLJAMO Opštinu Kladovo

kladovoOpština Kladovo je jedna od četiri opštine borskog okruga, bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa, bogata prirodnim potencijalima, od kojih prednjače turistički sadržaji među kojima nacionalni park „Đerdap” i Miroč. Ova opština se ističe u svom okrugu, ali i čitavoj Srbiji, po privlačenju novih investicijama u korist održivog razvoja i podizanja standarda stanovništva, čiji je broj oko 21.000, na nivou čitave opštine.

Među obnovljivim izvorima energije izdvaja se iskorišćeni potencijal hidrotokova Dunava i to strateški nacionalni projekat hidroelektrane „Đerdap 1”, korišćenje solarne energije u nedavno sagrađenom solarnom parku „Solaris Energy”, korišćenje energije iz biomase u fabrici peleta i za sada neiskorišćeni postojeći potencijal energije vetra.

Opština Kladovo je među prvima u Srbiji izdala građevinsku dozvolu za postavljanje mernog stuba za praćenje snage vetra i prva opština u Srbiji koja je izdala građevinsku dozvolu za izgradnju solarne elektrane.

Naš sagovornik je načelnik opštinske uprave u Kladovu, gospodin Jovan Stingić, diplomirani pravnik, koji za Energetski Portal sa zadovoljstvom govori o povoljnoj investicionoj klimi i prednostima za ulaganje u opštinu Kladovo.

Jovan Stingic– Verujem da je investiciona klima ulaganja u opštinu Kladovo najpovoljnija u istočnoj Srbiji, iako Kladovo, kao i drugi gradovi i opštine u Srbiji, ima smanjen intezitet investicioinih ulaganja zbog opšte poznatih teških privrednih okolnosti u kojima se nalazi Republika Srbija u celini. Opština Kladovo nastoji da svojim odlukama privuče investitore kako sa područja opštine, tako i sa strane. U tom smislu smo doneli odluku o pojeftinjenju građevinskih dozvola u skladu sa brojem novih radnih mesta koja se otvaraju u okviru investicionih projekata i u zavisnosti o toga da li se radi o proizvodnim ili uslužnim delatnostima. Ukoliko se radi o uslužnoj delatnosti i pritom zapošljava 20 i više radnika, pojeftinjenje je 50 odsto od propisane cene građevinske dozvole, a kod proizvodne delatnosti pojeftinjenje je 100 odsto od propisane cene ukoliko se zapošljava 20 i više radnika.

Pored obilja prirodnih resursa u ovoj opštini i potencijala za eksploataciju obnovljivih izvora energije koji su već dovoljni da privuku investitore u projekte „zelene” energetike, ova lokalna samouprava olakšava i ubrzava procese izdavanja potrebnih saglasnosti i dozvola investitorima. Pitali smo se da li iza toga stoji čvrsta zakonska regulativa i već pojednostavljen proceduralni tok ili se uspeh realizovanih investicija u opštini Kladovo vezuje za ažuran rad opštinskih kadrova koji se trude da pojednostave komplikovane procedure.

– Sigurno da pravni sistem Republike Srbije treba menjati s ciljem postizanja jednostavnijih procedura izdavanja građevinskih dozvola za investiciona ulaganja u privredi u celini. Investitora u Srbiji ima jako malo i njih treba poštedeti bespotrebnih birokratskih procedura. Opštinska uprava Kladovo radi na zakonit način po svim pozitivno pravnim propisima u Republici Srbiji, čijom primenom se ponekad otežava put do dobijanja građevinske dozvole za potencijalne investitore. Mi ne možemo da postupamo mimo zakona, ali možemo da, svojim ažurnim i kvalitetnim radom na primeni i tumačenju zakonskih rešenja, olakšamo investitoru put do pribavljanja građevinske dozvole. Kancelarije za brze odgovore i redukovanje broja propisa su dobre ideje koje su u praksi neophodne i investitorima i lokalnoj administraciji. Opština Kladovo svaku novu investiciju doživljava kao zajednički poduhvat sa investitorom, jer u tome vidi obostranu korist, odnosno benefit za lokalnu zajednicu kroz otvaranje novih radnih mesta.

Pored stimulativnih olakšica i pomoći investitorima, opština Kladovo je aktivna i u sprovođenju redovnih obuka i u profesionalizaciji svojih kadrova.

– U opštinskoj upravi Kladovo se insistira na stalnom usavršavanju kadrova, na permanentom praćenju svih propisa i promena u zakonskoj regulativi Republike Srbije, a prate se i primeri dobre prakse u Republici Srbiji, sve s ciljem pružanja što kvalitetnije usluge potencijalnim investitorima. Loša je situacija kada potencijalni investitor zakuca na vrata opštinske uprave s pitanjem, a službenik ga dočeka s odgovorom „ne znam“. Obaveza svih zaposlenih u opštinkoj upravi Kladovo, počevši od mene, jeste da omogućimo kvalitetnu uslugu svakom ko je zainteresovan da ulaže u našu opštinu, a za to je potrebno ostvariti već pomenuto usavršvanje svih zaposlenih.

Sagovornik Energetskog Portala, gospodin Jovan Stingić, ističe da opština Kladovo do sad nije imala iskustva sa privatno-javnim partnerstvima, ali ima interesovanja za takav vid investicione saradnje.

– Mislim da je ova oblast tek u povoju u celoj Srbiji. Siguran sam da javno-privatno partnerstvo može da ponudi kvalitetna rešenja za određenje situacije koje nastaju u lokalnoj zajednici, a sve u interesu boljih i kvalitetnijih uslova života naših građana. Međutim, smatram da zakonska regulativa treba da bude preciznija u ovoj oblasti, s obzirom da se radi o jednoj osetljivoj temi gde se prožimaju javni i privatni interesi. Trenutno u opštini Kladovo razmišljamo o mogućnosti javno-privatnog partnerstva u budućem projektu rekonstrukcije zelene pijace, ali konačnu odluku o tome još nismo doneli.

Prava i obaveze stranih i domaćih investitora su pred lokalnom administracijom u opštini Kladovo potpuno izjednačeni, ističe gospodin Stingić i dodaje da bi svaki drugačiji pristup bio velika greška, upravo zbog činjenice da investitora u Srbiji, pa i samim tim i u opštini Kladovo, ima vrlo malo te im stoga treba pružiti maksimalnu podršku u procesu realizacije investicija.

U opštini Kladovo postoji nekoliko realizovanih i planiranih projekata obnovljivih izvora energije koji zajedno čine sliku stanja oblasti OIE u toj opštini.

Realizovani projekti OIE / HIDRO, SOLAR, BIOMASA

HE „Đerdap 1”, jedan od najznačajnijih proizvođača električne energije u Srbiji i nosilac razvoja opštine Kladovo u poslednjih 40 godina. U korist produženja radnog veka hidroelektrane za 40 godina i povećanja snage za 66MW, u toku je revitalizacija hidroagregata HE, a na tom projektu je uposleno mnogo radnika sa područja opštine Kladovo. Od početka godine do sada proizvodnja električne energije u HE „Đerdap 1″ iznosi više 5 milijardi kilovat časova. Inače, hidroelektrane „Đerdap” broje 996 zaposlenih radnika.

solarisSolarna elektrana snage 999kW u Velesnici kod Kladova, investicija kompanije „Solaris Energy d.o.o.“ iz Kladova. Reč je o prestižnom projektu za celu Srbiju, a opština Kladovo je ponosna na svoje učešće u realizaciji ovog projekta. U toku gradnje ove solarne elektrane angažovana su lokalna preduzeća i lokalna radna snaga od oko 50 radnika kako bi se ovim investicionim projektom dao doprinos razvoju lokalne zajednice, a u planu je stalno zaposlenje operativnih radnika solarne elektrane.

Fabrika peleta u selu Grabovica, investicija kompanije „KMD“ iz Kladova. Fabrika proizvodi pelet od drvnih ostataka, sa planiranom dnevnom proizvodnjom 36 tona i izvozom dela proizvoda u Austriju i Nemačku. Ova fabrika otvara 10 novih radnih mesta.

Planirani projekti OIE / VETAR

-Mi imamo interesovanja potencijalnih investitora u oblast obnovljivih izvora energije. Na području opštine Kladovo već duži vremenski period traju merenja snage vetra zainteresovanih potencijalnih investitora. Videćemo kakvi će rezultati merenja biti, i od toga će u mnogome zavisti dalji razvoj ovog projekta.

Opština Kladovo je pre nekoliko godina donela strategiju održivog razvoja u kojoj je, kao jedan jedan od privrednih potencijala u opštini Kladovo, apostrofirala i oblast obnovljivih izvora energije, ističe načelnik opštinske uprave gospodin Stingić. Pored realizovanih i planiranih projekata OIE, postoji spremnost i mogućnost daljeg razvoja projekata obnovljivih izvora energije u ovoj opštini. Prirodne lepote lepog plavog Dunava, planine Miroč, Blederijskog vodopada, oaze ptica i mnoge druge, kao i potencijali sunčevog zračenja ovog vinskog kraja i neiskorišćeni potencijali vetra mame kako turiste tako i investitore u projekte koji čuvaju prirodu ovog kraja.

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti