Novi Zakon o energetici razvija tržište električne energije

Novi Zakona o energetici

U Privrednoj Komori Srbije juče je održana druga javna rasprava o Nacrtu novog Zakona o energetici koju su organizovali Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i Privredna Komora Srbije (Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo).

Jednu od ključnih tačaka čini Treći energetski paket direktiva Evropske Unije koji je implementiran u Nacrt Zakona o energetici. Ovaj paket, između ostalog, podrazumeva stvaranje zakonskog osnova za primenu uredbi o uslovima za pristup mrežama radi prekogranične razmene električne energije i uslova za pristup transportnim mrežama prirodnog gasa.

Nacrtom novog Zakona o energetici predviđeno je da budu pojednostavljene procedure za investitore koji žele da ulažu u energetiku, o čemu je već bilo reči na prvoj javnoj raspravi u Kragujevcu, kao i da će priključni dalekovod moći da grade i privatni investitori. Na raspravi je ukazano i da isto pravno lice ili organ neće moći da upravlja transportom i proizvodnjom energenata u oblasti nafte, gasa i električne energije, što će doprineti transparentnosti u ovim oblastima.

Gospodin Dejan Popović, državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, izjavio je da je prvobitno bilo planirano da se podzakonskim aktima izmene i otklone prepreke investitorima koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije, ali su te izmene i dopune neminovno dovele do Nacrta novog Zakona o energetici.

Pomoćnik ministra energetike gospodin Dejan Trifunović rekao je na javnoj raspravi u Beogradu da je Nacrt novog Zakona o energetici povezan sa Nacrtom Strategije i istakao da će se njegovim usvajanjem stvoriti uslovi za razvijanje tržišta električne energije.

Preostala je još treća javna rasprava o novom Zakonu o energetici 27.12. u Novom Sadu, a nakon 8. januara očekuje se da već usaglašen tekst stigne u parlament po hitnom postupku.

S.J.
foto: pks.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti