PREDSTAVLJAMO Kako do “zelene” i održive preduzetničke ideje

zelene_idejeKonkurs za najbolje inovativne preduzetničke eko projekte “Zelene ideje”, odnosno inovativne ideje zasnovane na principima održivog razvoja, otvoren je 10. aprila i trajaće do 15. maja.

Biće to prilika za realizaciju “zelenih” održivih ideja uz podršku u vidu donacije Fonda braće Rokfeler, Trag fondacije i Erste Banke, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC).

Izvršna direktorka Trag fondacije gospođa Mia Vukojević izjavila je za čitaoce Energetskog portala da će ove godine biti više odabranih kandidata u užem izboru, čak 15 u odnosu na 9 koliko ih je prošle godine prezentovalo svoje “zelene” ideje stručnom žiriju.

Prošle godine smo imali 3 nagrade u Srbiji, a onda su pobednici “zelenih” ideja otišli na regionalno takmičenje u organizaciji Fonda braće Rokfeler gde su osvojili 2 nagrade.” – izjavila je izvršna direktorka Trag fondacije, poznate po podršci aktivnosti lokalnih zajednica. Ona je dodala i da odabrani kandidati prolaze različite obuke u vezi marketinga i vođenja biznisa što im omogućava da unaprede svoje ideje i bolje predstave svoj biznis.

zelene i održive preduzetničke idejeNaredno regionalno takmičenje na kome će učestvovati odabrani kandidati iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije održaće se od 24. do 27. jula u Albaniji.

Programska asistentkinja u fondaciji braća Rokfeler fond, gospođa Dragana Ilić, napomenula je da je reč o takozvanom “regional corporation team building”, da se sa kandidatima prolazi proces monitoringa, i da poenta nagrade “Zelene ideje” nije nagrada, već realizacija održivog projekta.

Zajedno sa Trag fondacijom i nacionalnim fondacijama iz Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije napravili smo prvi regionalni forum 2012. godine. Svaka nacionalna fondacija odabrala je 3 nacionalna  pobednika koji su došli na regionalno takmičenje, i od  15 takmičara nagrađeno je troje.” – izjavila je za Energetski portal programska asistentkinja u Fondaciji braće Rokfeler, poznatoj, između ostalog, i po podršci održivom razvoju na globalnom nivou.

Samostalna stručna saradnica EU kancelarije ERSTE banke, gospođa Mirjana Šakić, izjavila je za Energetski portal da je Erste banka aktivna u podršci projektima obnovljvih izvora energije i unapređenja energetske efikasnosti.

Mi pokušavamo da klijente informišemo, edukujemo, usmerimo ih, pratimo i pružimo im stručnu podršku. Ističemo se i po tome da mnogo radimo na podršci mladima i pojedincima koji žele da započnu biznis i svesni smo da to nije nimalo lako. Kad nam se Trag fondacija javila i predložila partnerstvo, jer su nas videli kao finansijsku instituciju kojoj su “zelene” ideje negde u fokusu, vrlo rado smo se pridružili projekte podrške “zelenim” idejama. Istovremeno, znamo koliko je teško započeti biznis, posebno kada je još na nivou ideje, i da od ideje do početka biznisa mora da prođe  period pripreme i podrške. Ta konstanstna i sveobuhvatna podrška je naša uloga u ovom partnerstvu. S druge strane, mnogo radimo sa organizacijama civilnog društva i želimo da vidimo što više organizacija koje lagano razmišljaju o održivosti svojih aktivnosti, ne samo kroz donacije i sponzorstva, nego i kroz razvijanje nekih novih, malih preduzetničkih projekata i aktivnosti, koji će u nekoj meri da poboljšaju njihove prihodne strane. Imamo kapacitet u smislu kreditnih linija i kolega koji svojom mentorskom podrškom, znanjem i iskustvom mogu da pomognu kandidatima savetima i u pripremi biznis plana i prezentacija biznis ideja, odnosno da umeju da za 5 minuta predstave svoj biznis nekom potencijalnom investitoru.” – izjavila je gospođa Šakić i dodala da sva tri biznisa, odabrana na prošlogodišnjem konkursu, koja su prošle godine pokrenuta danas samo rastu i nijedan se nije ugasio, danas kada je smrtnost novonastalih preduzeća 70 odsto u prvoj godini poslovanja.

Prošle godine bilo je prijavljeno 108 kandidata, od toga 9 je ušlo u uži izbor i od njih troje nagrađeno. Ove godine nagrada je 7000 dolara za početak razvoja “zelene” održive biznis ideje, a projekat je dobio i novu podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Kandidati se mogu prijaviti do 15. maja. Stručni žiri odabraće 15 kandidata koji će dobiti priliku da predstave svoju ideju i priliku da osvoje jednu od tri nagrade koja će ih dalje kvalifikovati za regionalno takmičenje krajem jula u Albaniji.

Prošlogodišnji nagrađeni kandidati za “zelene” preduzetničke ideje:

I   Marko Ristovski i Milan Bogojević za eko hostel “Republic” u Užicu;
II  Anica i Zoran Simović iz Raške za solarnu sušaru za voće, povrće, začinsko i lekovito bilje “Ruj 036”;
III Josip, Jovica i Robert Grabarević iz Subotice za solarni frižider za sladoled “Solar ice d.o.o.”;

 

Solarna sušara za voće, povrće, začinsko i lekovito bilje – primer isplative prakse

Anica Simovic_Solarna susara iz RaskeGospođa Anica Simović je diplomirani inženjer tehnologije biljnih proizvoda iz Raške, idejni tvorac solarne sušare za voće, povrće, začinsko i lekovito bilje i preduzeća “Ruj 036” iz Milatkovića u opštini Raška.
Dobitnica je II nagrade na prošlogodišnjem konkursu za “Zelene ideje” Fondacije braće Rokfeler, Trag fondacije i Erste banke i I nagrade na regionalnom takmičenju istog koncepta. Reč je o porodičnom biznisu sušenja voća, provrća i bilja u solaranoj sušari koja funkcioniše na principu prikupljanja toplog vazduha u solarnim kolektorima, koji se cevima i ventilatorima ubacuje u sušaru.

Imali smo ideju u koju je žiri poverovao, odnosno da ta naša ideja može da bude ostvariva, a biznis održiv. Druga nagrada vredna 8000 dolara bila nam je korisna za izgradnju objekta solarne sušare. 4000 dolara koštala je kompletno opremljena sušara sa solarnim pogonom i dogrevanjem na biomasu i biodrvo. To dogrevanje na biomasu značajno je zato što neki proces sušenja voća i povrća traje 24 sata pa kad nema sunčeve energije ne možemo da prekidamo proces. Posebno vodimo računa da sve bude osušeno na što nižim temperaturama da bi se hranljivi sastojci što više zadržali. Primer je čaj od koprive čiji listovi su sasvim zelene boje i nisu izgubili hranljive materije.” – objasnila je gospođa Simović čitaocima Energetskog portala.

suseno_vocePrva nagrada na regionalnom takmičenju za “zelene” ideje, u vrednosti od 10 hiljada dolara, pomogla je Anici i njenom preduzeću “Ruj 036” da zaokruže biznis i završe projekat solarne sušare.

Od svih nagrada ostalo nam je novca da radimo i otkup sirovina koje sušimo. Značajno je da smo do sada sve otkupljivali od lokalnog stanovništva Raške gde niko i ne radi otkup niti voća niti povrća, niti tamo postoji sušara. To je bila prednost našeg projekta jer je od značaja i za lokalnu zajednicu.” – istakla je gospođa Simović i dodala da je dosadašnja distribucija proizvoda iz sušare išla preko sindikalnih preduzeća, škola i na pijaci u Raškoj i na Kopaoniku.

susaraPlaniran je ulazak sušenih proizvoda u maloprodajne prodavnice zdrave hrane. Čokoladne bombonjere sa jabukom, koje je osmislila i pravi Anica, već stižu do kafića kao idealan dezert uz kafu.

“Planiramo da izađemo na šire tržište. U Beogradu pregovaramo sa potencijalnim zastupnikom i distributerom koji ima svoje prodavnice zdrave hrane i koga bismo snabdevali. Imamo još novih ideja jer u našoj sušari možemo da sušimo mnogo toga budući da imamo prohromske lese i jedan dan možemo da sušimo beli luk, a drugi jabuku ili šljivu ili lekovito bilje. Mnogo toga je u planu jer počinje sezona voća i povrća, za razliku od prošle godine kada nam je sezona bila na izmaku. Planiramo da kupimo i vakum mašinu kako bismo proizvodima bez konzervansa produžili vek.” – precizirala je  gospođa Anica Simović, uz objašnjenje da se oduzimanjem vazduha i sušenjem na nižoj temperaturi vlažnosti rok trajanja osušenom voću, povrću i bilju može biti 6 do 7 meseci.

Ukoliko imate “zelenu” održivu preduzetničku ideju, tesirajte je na konkursu “Zelene ideje” još mesec dana koliko konkurs traje, tačnije najkasnije do 15. maja do kada možete konkurisati. Srećno!

B.R.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti