Predočene dobre i loše strane Strategije razvoja energetike na današnjoj javnoj raspravi

ministarstvo energetikeJavna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine završena je danas procenama pozitivnih i negativnih uticaja na životnu sredinu. Izveštaj o proceni uticaja ove strategije na životnu sredinu uradio je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije. Ono što je istaknuto u ovom izveštaju je da energetika treba više da se oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali je potrebno i da proizvodnja takozvane „zelene“ energije bude bezbedna po okolinu.

Ispitivan je uticaj velikih zagađivača na okolinu, u koje prvenstveno spadaju termoelektrane „Kolubara“ i „Kostolac“ koje se nalaze u basenu lignita Bor, kao i rafinerije nafte, hemijski kombinati i železara. Ocenjeno je da će negativan uticaj na prirodu imati gradnja novih termoelektrana i otvaranje površinskih kopova. Gradnja reverzibilnih hidroelektrana i „Đerdap 3″ i „Bistrica“ bi mogla negativno da utiče na vodotokove, ali i na raznolikost postojećih živih organizama.

Pozitivan uticaj koji donosi ova strategija odnosi se na smanjenje zagađenosti vazduha, vode i zemljišta kao i smanjenje emisije gasova staklene bašte što bi se moglo postići korišćenjem više energije iz obnovljivih izvora.

Potrebno je povećati energetsku efikasnost u zemlji, uvesti čiste tehnologije, ali i realizovati Akcioni plan do 2020. godine, navodi Boško Joksimović, diplomirani prostorni planer i jedan od autora ovog izveštaja.

Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike izjavio je da je ova Strategija već počela da se primenjuje u praksi, pa su u toku razgovori sa potencijalnim investitorima koji su zainteresovani za izgradnju hidroelektrane „Bistrica“.

Potpredsednik Privredne komore Srbije, Raša Ristivojević, naglasio je da se ulaganjem u energetiku doprinosi i razvoju privrede.

Strategija razvoja energetike Republike Srbije za period do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine trebalo bi da bude usvojena do kraja ove godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti