Predavanje o zaštiti prirode za đake u Tarašu

Edukacija stanovništva, a posebno dece i omladine o potrebi zaštite i očuvanja prirode i zaštiti životne sredine u Vojvodini je veoma bitan segment rada Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Кada se priroda bolje upozna, onda se više voli i sa ljubavlju čuva i štiti.

Upravo zbog toga predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode su se odazvali na poziv Udruženja Građana „Taraške rode“ iz Taraša da održe predavanje o zaštiti prirode za njihove članove i učenike OŠ „Svetozar Marković – Toza“ u Tarašu.

Za grupu od oko pedeset đaka dr Oliver Fojkar je održao predavanje na temu „Priroda Vojvodine – zaštita i budućnost“, 15. maja 2019.godine.

Đacima su predstavljena zaštićena prirodna dobra Vojvodine, retke i ugrožene biljne I životinjske vrste, a ukazano im je i na aktivnosti stručnjaka za njihovo očuvanje.

Posebno je istaknuta borba protiv trovanja životinja i nepropisne primene pesticida u našoj sredini. Na kraju predavanja prisutni su pogledali i dva kratka autorska filma: NP „Fruška gora“ i SRP „Кoviljsko- petrovaradinski rit“.

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode će i u narednom periodu podržati rad Udruženja  „Taraške rode“ sa dva predavanja i to na manifestaciji Dani taraških roda (8. juna) i predavanjem o značaju ekstenzivnog stočarstva za očuvanje vlažnih livada i njihovog biodiverziteta.

Predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pohvalili su rad Udruženja „Taraške rode“ i predsednicu Aleksandru Marovac Cucić na trudu i energiji koju su uložili za očuvanje belih roda u Tarašu i doprinosu za proglašenje ovog sela Evropskim selom roda.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti